current views are: 1

5 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:22

Έκθεση γλυπτικής του Νίκου Φλώρου μέσα από τον «Ελ Γκρέκο»

Στης 3 Δεκεμβρίου του 2014 η Ρωσία υποδέχτηκε τον παγκοσμίως καταξιωμένο Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο για τον επίσημο εορτασμό του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Στης 3 Δεκεμβρίου του 2014 η Ρωσία υποδέχτηκε τον παγκοσμίως καταξιωμένο Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο για τον επίσημο εορτασμό του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

«Τιμή στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα»

Στης 3 Δεκεμβρίου του 2014 η Ρωσία υποδέχτηκε τον παγκοσμίως καταξιωμένο Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο για τον επίσημο εορτασμό του Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία – μνημεία του κόσμου, το Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας έκθεσής του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη.

Η παραχώρηση του συγκεκριμένου κρατικού μουσείου, θεωρείται σπουδαία τιμή για ένα καλλιτέχνη, όταν μάλιστα είναι ο πρώτος Έλληνας που εκθέτει στον σπουδαίο αυτό ιστορικό χώρο. Ο Ναός του Ισαάκ δεσπόζει στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της ρωσικής επικράτειας, φημισμένος παγκοσμίως με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και πρώτος σε επισκεψιμότητα, περισσότερο και από το φημισμένο Μουσείο Ερμιτάζ.

Ο Νίκος Φλώρος αναφέρει, ότι η πρόσκληση που έλαβε από το ρωσικό κράτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για τον ίδιο, διότι τα έργα που δημιούργησε οφείλουν να τιμήσουν τον Ελ Γκρέκο αλλά και να εκφράσουν ιδιαίτερο σεβασμό προς την μορφή του Ιησού Χριστού.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της τέχνης που έργα Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την popart, με ένα σύγχρονο υλικό όπως το αλουμίνιο και συγκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών. Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου τα οποία δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακολουθώντας όμως, με σεβασμό τα σχέδια και τα χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου.  

Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσαν οι τελευταίες εκθέσεις του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία, στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, που ακλούθησε την εξάμηνη έκθεσή του στο κρατικό μουσείο Tsaritsyno της Μόσχας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Οι οποίες αποδείχτηκε πως άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στο φιλότεχνο κοινό της Ρωσίας όσο και στον ίδιο τον πρόεδρο Β. Πούτιν, αποδεικνύοντας το από τα εκατομμύρια επισκεπτών που τις θαύμασαν.

Επιμελητής (Curator) της έκθεσης του Νίκου Φλώρου στον Ναού του Αγ. Ισαάκ, καθώς και σε πολλές ακόμα ανά τον κόσμο ήταν ο Έλληνας, Αριστοτέλης Κατάντης. Υπεύθυνη οργάνωσης των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου στην Ρωσική επικράτεια ήταν η JuliaSysalova. Αποκλειστικός Φωτογράφος του Νίκου Φλώρου στις εκθέσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν ο Έλληνας φωτογράφος Ηλίας Διαμαντάκος

Η συγκεκριμένη έκθεση, καθώς και αυτές που προηγήθηκαν, αποτέλεσε ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και προπομπό αυτών που θα επακολουθήσουν για το έτος ελληνορωσικής φιλίας το 2016

Η Έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ θα διαρκέσει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2014 έως 14 Ιανουαρίου 2015  και τελεί υπό την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη. 

Το καλλιτεχνικό έργο του Νίκου Φλώρου έχει επανειλημμένα λάβει παγκόσμια αναγνώριση και διακρίσεις καθώς έχει καλυφθεί από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως Itar-Tass, Fashion TV, Reuters, BBC , SkyNews, ABC News, NewYorkTimes, Vogue, W, AssociatedPress, LaRepublica, InternationalWallStreet , Getty images και πολλά άλλα ειδησεογραφικά και τηλεοπτικά μέσα, σε όλο τον κόσμο.