Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από επτά κύκλους σε ποίηση δική του.

Μέσα στα πρώτα ονόματα ποιητών-στιχουργών της γενιάς του ‘60 που έδωσαν σώμα στις μουσικές του Θεοδωράκη, ο Τάσος Λειβαδίτης άφησε πίσω του μια γερή παρακαταθήκη από τραγούδια αριστουργήματα που όμως σήμερα ακούγονται σπάνια, κυρίως ως ολοκληρωμένες ενότητες. Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου όπως διαβάζουμε στο spirto.net, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει στον «Ρυθμό Stage» αποσπάσματα από επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση δική του.

Ο Κώστας Θωμαΐδης, η Καλλιόπη Βέττα και η Μπέττυ Χαρλαύτη φέρνουν στη σκηνή του «Ρυθμού» καίριες στιγμές της συνεργασίας τους, αλλά και της ελληνικής τραγουδοποιΐας γενικότερα μέσα από «Τα Λυρικά», «Της Εξορίας», «Οκτώβρης 78», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη» και «Σκόρπια».

Τα πρώτα τραγούδια με δικούς του στίχους κυκλοφόρησαν τον Οκτώβρη του 1961 στο δίσκο «Πολιτεία» και είναι τα περίφημα «Μάνα μου και Παναγιά», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (που ακούγονται και στην ταινία), «Δραπετσώνα», «Έχω μια αγάπη» και «Σαββατόβραδο» με ερμηνευτές τους Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Μανώλη Χιώτη, τη Μαρινέλλα και τη Μαίρη Λίντα.

Η συνεργασία τους θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια με δίσκους που κάποιες φορές βασίστηκαν αποκλειστικά στους στίχους του (όπως «Τα Λυρικά»), τραγούδια που άφησαν ιστορία – «Μια μέρα θα στο πω», «Ήταν κάποτε δυο φίλοι», «Δρόμοι που χάθηκαν» κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι έξι από αυτά μεταφράστηκαν στα ιταλικά και τα ερμήνευσε η Milva στον δίσκο της «Δέκα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη» που έκανε πάνω από ένα εκατομμύριο πωλήσεις στη Γερμανία και στη Γαλλία. Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Γιάννης Ματσούκας (μπουζούκι), Ξενοφών Συμβουλίδης (όμποε – φλογέρες), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Αρτέμης Σαμαράς (βιολί), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (μπάσο), Νίκος Σκομόπουλος (ντραμς), Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά).

Info

29 Δεκεμβρίου 2014 

ΡΥΘΜΟΣ STAGE, Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη