Περισσότερα από εκατό άγνωστα έργα της Κερκυραίας ζωγράφου Κατερίνας Ματσούκη (1923-2008) παρουσιάζονται από την προσεχή Δευτέρα 2 Μαΐου ως τα τέλη Ιουνίου στην πόλη της Κέρκυρας σε δύο παράλληλες εκθέσεις που συνδιοργανώνουν η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και ο Δήμος Κερκυραίων, φέρνοντας στην επικαιρότητα, συγχρόνως, την ιστορία μιας πρωτοποριακής εταιρείας και μιας οικογένειας που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάδειξη και την προβολή των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα. Η οικογένεια Ματσούκη της ομώνυμης αθηναϊκής βιομηχανίας γραφικών τεχνών, η οποία αντλεί τη μακρά ιστορική της διαδρομή από την ιδρυθείσα το 1873 στην Κέρκυρα βιομηχανία καλλιτεχνικών εκτυπώσεων "Ασπιώτη", έχει ήδη δωρίσει περί τα 300 έργα της ζωγράφου στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη.

Τα έργα αυτά, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Πινακοθήκης, Μιχαήλ -Αγγελος Βραδής,«συντηρούνται, αρχειοθετούνται και θα παρουσιάζονται σταδιακά στο φιλότεχνο κοινό, εμπλουτίζοντας σημαντικά την Πινακοθήκη μας και ενισχύοντας την προσπάθειά μας για την ανάδειξη του έργου των Κερκυραίων καλλιτεχνών».

Ο Δήμος της Κέρκυρας, επίσης, συνδιοργανώνοντας την έκθεση «αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μεγάλη καλλιτέχνιδα, γόνο οικογένειας που εμπλούτισε τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.

Η Κατερίνα Ματσούκη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1923, όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μέχρι το 1940, οπότε και ακολούθησε τα αδέλφια της στην Αθήνα. Πατέρας της ήταν ο Ευθύμιος Ματσούκης, ανώτερο τεχνικό στέλεχος της κερκυραϊκής βιομηχανίας "Ασπιώτη", η οποία υπήρξε βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη των γραφικών τεχνών στη Ελλάδα. Το οικογενειακό περιβάλλον, που μετέδιδε σταθερές καλλιτεχνικές βάσεις, σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα της, οδήγησαν την Κατερίνα Ματσούκη στη ζωγραφική και ευρύτερα στον εικαστικό χώρο. Οταν η εταιρεία "Ασπιώτη" καταστράφηκε μερικώς από βομβαρδισμό της Κέρκυρας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με αυτήν μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και η οικογένεια.

Η Κατερίνα ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Ευθύμιου Ματσούκη και της Λουκίας, το γένος Ασωνίτου. Η Κατερίνα Ματσούκη, λάτρης των καλών τεχνών, του θεάτρου και της ανάγνωσης, πνεύμα ασυμβίβαστο και συνειδητά πολιτικοποιημένο, άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά το 1976.

Η αναδρομική έκθεση έργων της Κατερίνας Ματσούκη θα εγκαινιαστεί στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, τη Δευτέρα 2 Μαΐου στις 8 το βράδυ. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει ως τις 27 Ιουνίου.

Η παράλληλη έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης θα αρχίσει με ειδική εκδήλωση την Τρίτη 10 Μαΐου στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου.