Ο αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, ο οποίος είχε προταθεί φέτος για Όσκαρ για την ταινία του «Ο μαύρος Κύκνος». θα προεδρεύσει της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί  κατά το διάστημα 31 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου. Ο Αρονόφσκι είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι, την ανώτατη διάκριση του Φεστιβάλ Βενετίας, το 2008 με την ταινία του «Ο Παλαιστής», ενώ ο «Μαύρος Κύκνος» είχε προβληθεί στην εναρκτήρια τελετή της περσινής ‘Μόστρα’. Η ταινία ταυτόχρονα υμνήθηκε από τους κριτικούς και επιβραβεύθηκε εμπορικά από το κινηματογραφόφιλο κοινό.

Η ταινία προτάθηκε για πέντε Όσκαρ, μεταξύ αυτών του Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλλίτερης Ταινίας, αλλά κατέληξε με μόνο ένα χρυσό αγαλματάκι -- εκείνο του Πρώτου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν ως κλονισμένης μπαλαρίνας.

Στην ανακοίνωσή της, η οργανωτική επιτροπή του βενετσιάνικου Φεστιβάλ, χαρακτηρίζει τον 42χρονο Αρονόφσκι ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σημερινής κινηματογραφικής σκηνής.