current views are: 1

9 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση08:02

Ήχοι από την Καρδίτσα στις σελίδες δύο βιβλίων του Κέντρου Λαογραφικής Έρευνας

  Αρώματα, γεύσεις και ήχους από την περιοχή της Καρδίτσας θα “πλημμυρίσει” μεθαύριο (Κυριακή 11 Ιανουαρίου), στις 11 το πρωί, το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της θεσσαλικής πόλης, όπου θα παρουσιαστούν τα βιβλία “Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας” και “Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής”.

Δημοσίευση 08:02’
αρθρο-newpost

  Αρώματα, γεύσεις και ήχους από την περιοχή της Καρδίτσας θα “πλημμυρίσει” μεθαύριο (Κυριακή 11 Ιανουαρίου), στις 11 το πρωί, το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της θεσσαλικής πόλης, όπου θα παρουσιαστούν τα βιβλία “Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας” και “Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής”.

Αρώματα, γεύσεις και ήχους από την περιοχή της Καρδίτσας θα πλημμυρίσει μεθαύριο (Κυριακή 11 Ιανουαρίου), στις 11 το πρωί, το Δημοτικό Κινηματοθέατρο της θεσσαλικής πόλης, όπου θα παρουσιαστούν τα βιβλία Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας και Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, που εξέδωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Ο Απόλλων.

Μέσα από τις σελίδες αυτών των βιβλίων, οι παλιοί θα έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν, οι νέοι θα γνωρίσουν πολλά από τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και οι ερευνητές της τοπικής ιστορίας ίσως ανακαλύψουν κάποια νέα στοιχεία, που αφορούν στο λαϊκό πολιτισμό της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο βιβλίο “Γεύσεις και Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα της Καρδίτσας”, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να βρει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τις γεύσεις των Καρδιτσιωτών και να παρακολουθήσει την εξέλιξη της διατροφής τους.

Περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές που συνόδευαν τον κύκλο του χρόνου (μεγάλες γιορτές του χρόνου, λατρευτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις) και τον κύκλο της ζωής(γέννηση, βάφτιση, γάμο κ.ά.), πολλές από τις οποίες, σήμερα, έχουν βγει από το πρόγραμμα διατροφής των κατοίκων της Καρδίτσας, ωστόσο παραμένουν “κομμάτι” του λαϊκού πολιτισμού τους.

Μύηση σε δεξιότητες και τεχνογνωσία που ξεχάστηκαν χαρακτηρίζει την έκδοση, στον πρόλογό της, ο καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος.

Οι νεότερες γενιές αποκόπηκαν από γνώσεις, που αποτελούν συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων, σημειώνει και προσθέτει: αποθεώθηκε η παρεχόμενη από την επιστήμη γνώση, ενώ υποτιμήθηκε το πολιτισμικό κεφάλαιο που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά κι αυτό στέρησε τις νεότερες γενιές από χρήσιμες δεξιότητες και τεχνογνωσία για την αξιοποίηση των πόρων.Αναφέρει δε, ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η αποξήρανση των καλοκαιρινών φρούτων (κορόμηλα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αχλάδια), επισημαίνοντας πως είναι μια γνώση, που καθιστά το άτομο ενεργό στη σχέση του με τη φύση και τους οικιακούς του πόρους.

Πεντακόσια δημοτικά τραγούδια με ταυτότητα

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Παραδοσιακά Τραγούδια της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής” “ξεπηδούν” γύρω στα 500 δημοτικά τραγούδια, τα οποία συντρόφευαν τους εργάτες γης τις ώρες της ατέλειωτης δουλειάς στο χωράφι, στα νυχτέρια αλλά και στους γάμους, καθώς και στα γλέντια που στήνονταν σε διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Πολλά από τα τραγούδια είναι μουσικά μεταγραμμένα και άλλα περιλαμβάνονται στα δυο cds, που συνοδεύουν το βιβλίο και τα οποία τραγουδάει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο Απόλλων” Καρδίτσας.

Το βιβλίο περικλείει την πλούσια ζωντανή προφορική μουσική παράδοση της Καρδίτσας, η οποία αποτυπώνει τις κοινωνικές συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος.