Την «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στον Χώρο Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι στο Μοναστηράκι από τις 8 έως τις 15 Μαΐου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Emergency Entrance» που υλοποιείται κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα work in progress με θέμα το trafficking βασισμένο σε πραγματικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

    Το «Emergency Entrance» είναι ένα διεθνές θεατρικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, του Θεάτρου Γκαριμπάλντι της Ιταλίας, του Εθνικού Θεάτρου του Ισραήλ Habima, του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, του Ουγγρικού Θεάτρου της Κλουζ - Ρουμανία και του Schauspielhaus Graz της Αυστρίας και επιδοτείται από το EU Culture Programme 2001-13, σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης.

    Ο Γιάννης Τσίρος ανέλαβε έπειτα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου την συγγραφή ενός έργου με θέμα «Ξένος στην πόλη» και ο Γιώργος Παλούμπης τη σκηνοθεσία της παράστασης. Το δεύτερο στάδιο του προγράμματος προβλέπει μια σειρά εργαστηρίων και ανταλλαγών με τα υπόλοιπα θέατρα.

    Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Κλουζ τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η τελική παρουσίαση όλων των παραστάσεων θα γίνει σε Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας στις 26-29 Ιανουαρίου 2012.

    Το έργο του Γιάννη Τσίρου αφηγείται την ιστορία της 18χρονης Όλγας Ν. από το Χάσκοβο της Βουλγαρίας, η οποία έπειτα από την εξαπάτηση και την καταναγκαστική εκπόρνευσή της για δυο χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, πουλήθηκε από τον Ρουμάνο προστάτη της για 4.500 ευρώ στον Έλληνα Α. Χ.

    Για να ξεχρεώσει το νέο προστάτη της, κρατήθηκε κλεισμένη για 14 μήνες σ’ ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, όπου δεχόταν καθημερινά 10-15 πελάτες. Όταν «εξόφλησε» το χρέος της, μεταπωλήθηκε στον Γ. Π., ιδιοκτήτη ενός μπαρ στην Πάτρα. Οι καταγγελίες της, ύστερα από τέσσερα χρόνια αναβολών, οδήγησαν τον μαστροπό και τους εμπλεκόμενους στο δικαστήριο, όπου αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

    Στην παράσταση παίζουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα και Γιωργής Τσουρής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ιωάννα Τσάμη.