Εμπορικότητα και ευρηματικότητα συνδυάζονται στην φετινή 17η διοργάνωση της ΑRT-ATHINA, από 12-15 Μαΐου στο γήπεδο του Tae kwon Do (κλειστό γήπεδο Π.Φαλήρου). Δεν είναι μόνο οι 58 γκαλερί, ελληνικές και ξένες, ούτε και μόνο οι 40 ελληνικοί φορείς, ιδρύματα και μουσεία που θα αποτυπώσουν με τη συμμετοχή τους σφαιρικά το ελληνικό εικαστικό γίγνεσθαι. Η προσπάθεια φέτος περιλαμβάνει και την πρόσληψη της τέχνης από την ελληνική κοινωνία, με ένα παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και δράσεων, στο οποίο μεταξύ άλλων , θα συνομιλήσουν καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες με κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην διάσωση της αρχιτεκτονικής και του περιβάλλοντος.

Την εικόνα πολυσυλλεκτικότητας της ART-ATHINA ενισχύει και η σειρά προβολών video art από διαφορετικούς καλλιτέχνες και με διαφορετικούς επιμελητές εκθέσεων: "Μυστικά ταξίδια" από την συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, video που συμμετείχαν στους "Εικαστικούς διαλόγους " της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, video art από την γειτονική Σερβία και το Κόσοβο, είναι μέσα στο τετραήμερο πρόγραμμα της ΑRT ATHINA, η οποία φέτος διοργανώνει μέχρι και ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ καθηγητών της ΑΣΚΤ και φοιτητών της Σχολής, και άλλα χάπενινγκς.

Η επισκεψιμότητα της ART ATHINA, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε εντυπωσιακά σχεδόν κατά 60% (16.000 επισκέπτες ). Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας , οι διοργανωτές ανέλαβαν φέτος την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν ταυτόχρονα την μεγάλη γιορτή των εικαστικών online στον ιστότοπο www.openartcollection.com/-/f/art-athina , στοχεύοντας και στο διεθνές αγοραστικό κοινό αλλά και σε ξένους συλλέκτες.

Η ART ATHINA θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης(ΠΣΑΤ) με σκοπό την παρουσίαση επιλεγμένων γκαλερί από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο και τη διοργάνωση σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων εικαστικού ενδιαφέροντος.Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Ι. Στάνας, Γενικός Διευθυντής της ART-ATHINA, "η τέχνη είναι μοχλός εξέλιξης και προόδου, και μπορεί να συμβάλει δυναμικά στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και να χρωματίσει την καθημερινότητα".

Η 17η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρόωρα χαμένου ταλαντούχου καλλιτέχνη Νίκου Αλεξίου και του πρωτοπόρου, Βλάση Κανιάρη.

Στη μνήμη τους αλλά και με αφορμή την παύση της λειτουργίας του χώρου Ζήτα-Μι- η ART-ATHINA οργανώνει σειρά προβολών με ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στα τρία αυτά κεφάλαια της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

Το ντοκιμαντέρ: "Βλάσης Κανιάρης 1958" από τη σειρά "Η ιστορία των χρόνων μου" σε παραγωγή ΕΡΤ, "Νίκος Αλεξίου" από την τηλεοπτική σειρά "Οι Έλληνες" επίσης σε παραγωγή της ΕΡΤ, και το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα "I would Like to Give you my Heart Forever ZHTA-MI".