Ένα ακόμη βιβλίο έρχεται να προσθέσει στο παζλ που αφορά στη σκιαγράφηση μιας συναρπαστικής προσωπικότητας, αυτής του Γιαννιώτη αυτοδίδακτου λόγιου Αδαμάντιου Λάππα ή Μπαμπά Λάππα. 

«Ο Φιλολογικός Βίος του Αδαμάντιου Χ. Λάππα» (εκδόσεις CMYK) είναι το τρίτο βιβλίο μετά τα «Στιχουργήματα του Μπαμπά Λάππα» και τις «Απόψεις Αυτοδίδακτου για Υγεία και Νόσο», που εκδόθηκαν με τη φροντίδα του δισέγγονού του, ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπου Μουτσόπουλου. 

Το βιβλίο, στο οποίο ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος συνέπραξε με την φιλόλογο, Αλίκη Α. Σάρρα, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτιρίου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Καρύτση 8, Πλατεία Αγ. Γεωργίου) την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου (ώρα 19.30).

Ο οξυδερκής Γιαννιώτης καλεί μέσα από στιχουργήματα, χρονογραφήματα, κοινωνικές παραινέσεις, χρυσά λόγια και παροιμίες, να "βουτήξουμε" στα ήθη και στα έθιμα μιας εποχής όπου το ελληνικό κράτος άρχισε να στέκεται στα πόδια του. Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις παθογένειες αυτής της χώρας και των ανθρώπων της έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. 

 Ο Αδαμάντιος Λάππας ήταν αυτοδίδακτος λόγιος, γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων που έζησε στο νησί των Ιωαννίνων από το 1852 μέχρι το 1939. Δεν παντρεύτηκε ποτέ διότι οι οικογενειακές προσταγές τον υποχρέωσαν να μεγαλώσει τα παιδιά του αδερφού του, Νικολάου, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή. Ο Μπαμπά Λάππας, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, ωστόσο, αγάπησε πολύ τη ζωή, το ωραίο φύλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Και παρότι διέκοψε τις σπουδές του στην Γ΄ Γυμνασίου, διάβασε πολύ συγχρόνους του και μη,΄Ελληνες και ξένους συγγραφείς, όπως ο Ζολά, ο Ευγένιος Σι, ο λόρδος Βύρωνας, αλλά και ο Παπαρρηγόπουλος, ο Ροϊδης και ο Σουρής, «του οποίου υπήρξα έτη ολόκληρα συνδρομητής», όπως αναφέρει.

 Στους επιγόνους του άφησε εννέα πυκνογραμμένα τετράδια με στιχουργήματα σκωπτικά, ερωτικά, ιστορικοπολιτικά, θυμοσοφικά και άλλα που προφανώς τα προόριζε για προσωπική χρήση. Εκτός από το να παρουσιάζουν στιχουργική ευχέρεια και γλωσσικό πλούτο, τα γραφόμενά του είναι επίκαιρα σε βαθμό να εκπλήσσεται κανείς. Όπως οι καυστικές έμμετρες αναφορές σε φαινόμενα των καιρών του, που στιγματίζουν ακόμα και σήμερα τις μέρες μας: "Του ενός το πάθος είναι να αναβή στο Υπουργείον / και του άλλου να πηδήση για ν' αδειάσει το ταμείον. / Κ' η δική μ' αρρώστια είναι όλο ένα να γελώ / με τον κόσμο τον τρελλό!", έγραφε στο ποίημα "Η γενική αρρώστια", που δημοσιεύτηκε στα "Στιχουργήματα του Μπαμπά Λάππα" (Εκδόσεις Καπόν).

Στην παρουσιάση του βιβλίου θα μιλήσουν οι Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Παπακώστας, Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φώτης Παυλάτος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Ποιητής.

Συντονίζει η Δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.