Η πρώτη πανελλήνια σκηνική παρουσίαση της όπερας του Βάγκνερ "Τριστάνος και Ιζόλδη", έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 Ιανουαρίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις.

Πρόκειται για μια νέα μεγαλειώδη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία για πρώτη φορά στην 75χρονη ιστορία της, θα αναμετρηθεί με το έργο ορόσημο της μουσικής ιστορίας, το οποίο σηματοδότησε την αρχή του ύστερου μουσικού ρομαντισμού. 

Την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού, Μύρων Μιχαηλίδης, την σκηνοθεσία υπογράφει ο διεθνής Έλληνας της όπερας Γιάννης Κόκκος, ενώ πρωταγωνιστούν Μονωδοί διεθνούς ακτινοβολίας. 

Ο "Τριστάνος και Ιζόλδη", είναι ένα έργο πυρετώδους συναισθηματικής φόρτισης, το οποίο με τις καινοτομίες της αρμονίας και τον πλούτο της γραφής του, άλλαξε δια παντός την ιστορία της μουσικής. Η σύνθεση του έργου ολοκληρώθηκε ανάμεσα στο 1857 και το 1859, ενώ η πρεμιέρα του δόθηκε στο Μόναχο το 1865. Ο Βάγκνερ το έγραψε επηρεαζόμενος από το έργο του σπουδαίου φιλοσόφου Άρθουρ Σοπενχάουερ, αλλά και από την έντονα συναισθηματική του σχέση με την Ματθίλδη Βέζεντονκ. 

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι ότι επηρέασε -άμεσα ή έμμεσα-, όχι μόνο σπουδαίους συνθέτες της δυτικής μουσικής, όπως τους Μάλερ, Ρίχαρντ Στράους, Μπρίττεν, Ντεμπυσσύ, Ραβέλ, Στραβίνσκι κ.ά., αλλά και φιλοσόφους όπως ο Νίτσε, λογοτέχνες όπως ο Τόμας Μαν, συμβολιστές ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, αλλά ακόμα και σύγχρονους κινηματογραφιστές όπως ο Λαρς Φον Τρίερ. 

Όπως σε όλα τα έργα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το κείμενο του είναι του ίδιου και βασίζεται σε μύθο πιθανώς κελτικής προέλευσης. Η πλοκή αφορά τον έρωτα του ιππότη Τριστάνου για την ιρλανδή πριγκίπισσα Ιζόλδη, την οποία φέρνει ως νύφη στο θείο του βασιλιά Μάρκο της Κορνουάλης. Κατά το ταξίδι της επιστροφής στο πλοίο, με αφορμή ένα μαγικό ποτό, Τριστάνος και Ιζόλδη εξομολογούνται τον έρωτά τους. Στην Κορνουάλη, κατά την απουσία του βασιλιά σε κυνήγι, συναντιούνται ερωτικά. Ο Μάρκος τους βρίσκει μαζί και σε συμπλοκή που ακολουθεί ο Τριστάνος τραυματίζεται θανάσιμα. Μεταφέρεται στον πύργο του στη Βρετάνη, όπου παραληρεί. Όταν η Ιζόλδη φτάνει κοντά του είναι πια αργά: ο Τριστάνος ξεψυχά στα χέρια της και εκείνη τον ακολουθεί καθώς οραματίζεται την παντοτινή ένωση μαζί του. 

Για πρώτη φορά ελληνικά μουσικά σύνολα -η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-, υπό τον αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσουν ένα τέτοιο έργο ύψιστων απαιτήσεων, του οποίου η πλαστική ρευστότητα της μορφής το καθιστά ένα από τα πιο δύσκολα του ρεπερτορίου. 

Συντελεστές: 
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης 
Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Κόκκος 
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα, δραματουργία: Αν Μπλανκάρ 
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Eρίκ Ντυραντώ 
Φωτισμοί: Μίχαελ Μπάουερ 
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 
Παίζουν: (Τριστάνος) Τόρστεν Κερλ, (Βασιλιάς Μάρκος) Ράινχαρτ Χάγκεν, (Ιζόλδη) Αν Πέτερσεν, (Κούρβεναλ) θ.α., (Μέλοτ) Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος, (Μπρανγκαίνε) Καταρίνα Νταλάυμαν, (Βοσκός) Νίκος Στεφάνου, (Καπετάνιος) Κωστής Ρασιδάκης, (Ναύτης) Αντώνης Κορωναίος 

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 21, 28, 31 Ιανουαρίου και 4 Φεβρουαρίου 2015 
Ώρα έναρξης: 18.30 
Τιμές εισητηρίων: 22€, 40€, 60€, 80€ / Παιδικό - φοιτητικό 15€ 
Τηλ: 2107282333 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη