Η «Ασκητική», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο οποίο ο συγγραφέας εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του, παρουσιάζεται από σήμερα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «Θέατρο της Ημέρας» σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που επιχειρείται διασκευή του φιλοσοφικού έργου «Ασκητική» σε θεατρική μορφή.

Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, καθώς και σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Για να μη χαθεί ο λόγος της ελληνικής γλώσσας, θα γίνει διαφορετική προσαρμογή με αφήγηση στη γλώσσα της χώρας που θα φιλοξενηθεί.

Οι συντελεστές της παράστασης προσέγγισαν το κείμενο με τις σύγχρονες και πρωτοποριακές κατακτήσεις της θεατρικής γλώσσας, στηριζόμενοι στον απόλυτο σεβασμό της ακεραιότητας του κειμένου.

Το έργο με πλήρη τίτλο «Ασκητική – Salvatores Dei», ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου με τη συνεργασία στη σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς (Ιππείς του Αριστοφάνη, Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή), Θάλεια Αργυρίου (Τράφοι-Κασσάνδρα, Μήδεια), Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομηνέα, Μαργαρίτα Νασιούλα, Μάρκος Πλευράκης.
Πηγή: newsbomb.gr