Δύο νέες εκθέσεις, μία με χαρακτικά από τη δωρεά Δ. Τσάμη και μία με έργα του Παύλου Βασιλειάδη, φιλοξενεί μέχρι τις 19 Ιουνίου το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Με την έκθεση «Παύλος Βασιλειάδης - Περιβάλλοντα», το Τελλόγλειο Ίδρυμα καλεί τον επισκέπτη σε ένα παιχνίδι αναζήτησης και ανακάλυψης έργων του δημιουργού σε διάφορα σημεία του μουσείου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στον αύλειο χώρο. Ο επισκέπτης καλείται να παίξει με τα ξύλινα σπίτια στην εγκατάσταση Πόλις, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1979, να πιάσει έναν ολόκληρο κόσμο με τα χέρια του, όπως γίνεται με τους Κόσμους, σφαίρες που αιωρούνται στον χώρο και πάνω τους αποτυπώνονται αστερισμοί, αλλά και να νιώσει την ταλάντωση των λουλουδιών, τα οποία θα ακολουθούν την κίνησή του.

Στην έκθεση «Ελληνες Χαράκτες από τη Συλλογή Δημητρίου Τσάμη» παρουσιάζεται το σύνολο των χαρακτικών που ο Δ. Τσάμης δώρισε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών το 2001.

Η έκθεση αποτελεί μια επισκόπηση της ελληνικής χαρακτικής, ιδιαίτερα του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων.

Εχοντας ως αναφορά τους σημαντικούς δασκάλους της χαρακτικής Γαλάνη, Θεοδωρόπουλο, Παπαδημητρίου, καθώς και τους καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα βήματά τους, ο Τσάμης επικεντρώθηκε στο δικό τους ουμανιστικό έργο.

Τα χαρακτικά της συλλογής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποικιλότητα των τεχνικών που χρησιμοποιούνται, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις εκάστοτε επιλογές του καλλιτέχνη.

Πηγή: ethnos.gr