Πέντε λατινοαμερικάνικες ταινίες, που συμμετείχαν στο τμήμα «Κινηματογράφος υπό Κατασκευή» των Φεστιβάλ της Τουλούζ και Ντονόστια-Σαν Σεμπαστιάν, θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Θερβάντες, σε συνεργασία με τα δύο διεθνή φεστιβάλ, θα παρουσιάσει στις 6 και 7 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Μητρόπολεως 23, Αθήνα) πέντε λατινοαμερικανικές ταινίες, καθώς και μια πρόσφατη ελληνική ταινία. Επιπλέον, στο τέλος της δεύτερης μέρας των προβολών, ο προσκεκλημένος σκηνοθέτης -που φέτος θα είναι ο Ντανιέλ Αντράντε από τον Ισημερινό- και ο σκηνοθέτης της ελληνικής ταινίας θα συμμετέχουν σε συζήτηση.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης της ταινίας «Χώρα προέλευσης», στην οποία πρωταγωνιστούν η Αμαλία Μουτούση, ο Θάνος Σαμαράς, η Ιωάννα Τσιριγκούλη και ο Ερρίκος Λίτσης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 6 Μαΐου θα παρουσιαστούν οι εξής ταινίες:

     «Το σκυλόσπιτο» (Ουρουγουάη, Αργεντινή, Καναδάς, Ισπανία, 2006) του Μανόλο Νιέτο, στις 4 μμ.

    «Οικογένεια Χελώνα» (Μεξικό 2006), του Ρουμπέν Ίμας Κάστρο, στις 6 μμ.

    «Το ζαχαρένιο παραπέτασμα» (Γαλλία, Κούβα, Ισπανία, 2005), ντοκιμαντέρ της Καμίλα Γκουσμάν Ουρσούα, στις 8.30 μμ.

    Πρόκειται για μια κινηματογραφική ακτινογραφία της γενιάς των κουβανών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα χρυσά χρόνια της Επανάστασης.

    Στις 7 Μαΐου θα παρουσιαστούν οι ταινίες:

    «Το βιολί» (Μεξικό, 2005) του Φρανσίσκο Βάργας Κεβέδο, στις 3.00 μμ.

    «Χώρα προέλευσης» (Ελλάδα, 2010) του Σύλλα Τζουμέρκα, στις 4.50 μμ.

    «Αυτά δεν είναι βάσανα» (Ισημερινός, 2006) των Αναΐ Χενάισεν και Ντανιέλ Αντράντε, στις 7.00 μμ.

    Στις 9.30 θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες, Ντανιέλ Αντράντε και Σύλλα Τζουμέρκα, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις ταινίες και τις εμπειρίες τους στην κινηματογραφία και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.