Από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Έμποροι των Εθνών", παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο από την Ομάδα Θεάτρου Όπερα. 

Οι "'Εμποροι των Εθνών " έκαναν πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2011 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και έκτοτε το έργο περιόδευσε στην Περιφέρεια σημειώνοντας παντού μεγάλη επιτυχία. Απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε από κοινό όλων των ηλικιών. Μετά από δύο χρόνια ανεβαίνει και πάλι στην Αθήνα προτείνοντας έναν ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο τρόπο σκηνικής ανάγνωσης του Παπαδιαμάντη. 

Πρόκειται για ένα σκηνικό εγχείρημα, βασισμένο στο δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Με πλαίσιο την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αναδύεται από αυτήν, στον άξονα της συγκρουσιακής σχέσης Ανατολής και Δύσης, το έργο πραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης, που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης. 

Η παράσταση προτείνει την ανάπτυξη μιας σύνθετης θεματικής που αποπειράται να συνδυάσει τη σκηνική αφήγηση με τη μουσικότητα. Στόχος της είναι να αναδείξει με σύγχρονη θεατρική ματιά ένα κείμενο του 19ου αι. πολυσήμαντο, πολυκύμαντο και διαχρονικό, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη. 

Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι μουσικοί που θα παίζουν ζωντανά στη σκηνή υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν τα όρια του θεάτρου μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον. 

Η παράσταση μπορεί να συσχετιστεί με την σχολική ύλη και να δώσει υλικό για περαιτέρω εξερεύνηση και διαφορετικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη. 

Συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού 
Σκηνοθεσία - Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής 
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου 
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου 
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου 
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη 
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου:Τίνα Τζόκα 

Ερμηνεύουν: 
Οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Νέστορας Κοψιδάς, Νεφέλη Μαιστράλη, Δανάη Σαριδάκη. 
Οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Στέφανος Γιαννόπουλος.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: από 16 Φεβρουαρίου μέχρι και 7 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη 
(κατόπιν συνεννοήσεως τα πρωινά για τους μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου) 
Tιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ φοιτητικό, 8€ ομαδικό, 5€ ατέλεια και ανέργων 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2103464380 

Σύγχρονο Θέατρο 
Ευμολπιδών 45, Γκάζι