Στη δημιουργία «Σπουδαστηρίου του Γ.Θ. Βαφόπουλου», με στόχο να γίνει το αρχείο του σπουδαίου λογοτέχνη ευρύτερα προσιτό σε κοινό και μελετητές, προχώρησε η νέα εφορευτική επιτροπή του Βαφοπούλειου πνευματικού κέντρου. Το σπουδαστήριο στεγάζεται στον τέταρτο όροφο του Βαφοπούλειου και περιλαμβάνει την προσωπική βιβλιοθήκη του ζεύγους Βαφόπουλου, που αποτελείται από 7.000 βιβλία και περιοδικά, αλληλογραφία με λογοτέχνες (όπως οι Καβάφης, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Σικελιανός, Ελύτης και Βενέζης), χειρόγραφα των έργων του, μεταφράσεις του ποιητικού έργου του, προσωπικά έγγραφα και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Επίσης, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η προσωπική βιβλιοθήκη του ακαδημαϊκού Πέτρου Χάρη, φίλου του Γιώργου Βαφόπουλου.

 «Αποτελεί άμεση ανάγκη η ψηφιοποίηση του αρχείου του Γιώργου Βαφόπουλου και για το σκοπό αυτό θα αναζητήσουμε οικονομικούς πόρους», τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου η πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Θεοδώρα Λειψιστινού.

Στις επόμενες δράσεις του Βαφοπούλειου πνευματικού κέντρου συγκαταλέγεται η διοργάνωση φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Άνοιξης, που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου. Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει από αύριο μέχρι τις 8 Μαΐου, περιλαμβάνει συναυλίες τζαζ, έντεχνης και κλασικής μουσικής, καθώς και ημερίδα με θέμα «Είναι αυτό Τέχνη (;)».