Θέατρο Badminton

18  Μαρτίου – 5 Απριλίου 2015

«Με το Τραγούδι του νεκρού αδελφού ταυτίζομαι περισσότερο απ’ ό,τι με οποιοδήποτε άλλο έργο μου, από κάθε άποψη: μουσική, ανθρώπινη, βιωματική, αγωνιστική και προπαντός “ελληνική”,  μιας και ο Εμφύλιος βύθισε την Ελλάδα στα δάκρυα, στο αίμα και στη δίχως τέλος δοκιμασία».

Μίκης Θεοδωράκης

Η δεύτερη μεγάλη παράσταση με την οποία το Θέατρο Badminton γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη είναι "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού". Ένα από τα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, ανεβαίνει στη σκηνή του Badminton σε μια ανανεωμένη εκδοχή, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού είναι μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καταπιάνεται εκ νέου με το κλασικό αυτό έργο, αποτίοντας φόρο τιμής στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Badminton, ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη. Η πρώτη πράξη ασχολείται με τη σκοτεινή περίοδο, πριν και μετά τα Δεκεμβριανά και ο συνθέτης ενσωματώνει τα πρώτα τραγούδια από τα "Λυρικά" σε στίχους  του Τάσου Λειβαδίτη.

Μία αυθεντική προσωπική μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη 70 χρόνια μετά, ένα έργο βαθιάς συγκίνησης και πνοής, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού επαναφέρει στο προσκήνιο τα θεμελιώδη αιτήματα για μνήμη, αξιοπρέπεια και εθνική ομοψυχία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Λέα Κούση

Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη

Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μπελώνης

Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Νένη Ζάππα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αναστασάκης

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

Πρωταγωνιστούν:

Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαΐνης, Σπύρος Περδίου, Χρήστος Κάλοου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Ηλίας Κατέβας, Εύα Καμινάρη, Στέλλα Γκίκα, Κώστας Βελέντζας, Μαριαλένα Ροζάκη.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΛΥΡΙΚΩΝ (α΄μέρος, αλφαβητικά):  

Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θωμαΐδης, Μπέττυ Χαρλαύτη

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ: Κώστας Μακεδόνας

Παίζουν επίσης (αλφαβητικά):

Γιώργος Γιαννίμπας, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαριάννα Λαγουρού, Παναγιώτα Μανώλη, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Βάσω Ορκοπούλου, Βαγγέλης Πιτσιλός, Ιωάννα Παυλίδου, Χριστίνα Πλατανιώτη, Βαγγέλης Σαλεύρης, Ελευθερία Στεργίδου, ΘοδωρήςΤούμπανος, Κοραλία Τσόγκα, Κωνσταντίνος Φάμης.

Χορευτές:

Ειρήνη Κυρμιζάκη, Θανάσης Ζερβόπουλος, Αχιλλέας Χαρίσκος

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»:

Γιάννης Μπελώνης: Πιάνο

Θανάσης Βασιλάς: Μπουζούκι

Γιάννης Ματσούκας : Μπουζούκι

Ξενοφών Συμβουλίδης: Όόμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς

Βαγγέλης Κονταράτος: Κιθάρα

Αρτέμης Σαμαράς : Βιόλα

Λευτέρης Γρίβας : Ακορντεόν

Σταύρος Καβαλλιεράτος: Μπάσο

Nίκος Σκομόπουλος: Ντραμς

Στέφανος Θεοδωράκης –Παπαγγελίδης: Κρουστά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Α΄ ΖΩΝΗ 32 €, Β΄ΖΩΝΗ 24 €, Γ΄ΖΩΝΗ 18  €, Δ΄ΖΩΝΗ 12 €  &  8 €

ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

18, 19, 20, 21, 23, 26, 27, 28 Μαρτίου, ώρα 20:30

22, 25, 29 Μαρτίου, ώρα 19:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:  

2:45΄