Κυκλοφορεί με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και μια μοτοσικλέτα "γατζωμένη" στο πίσω μέρος. Για να είσαι "κυνηγός της στιγμής" πρέπει πάντα να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να κυνηγήσεις και τα… αστέρια! Πιάνεται η στιγμή τελικά;

   Ο Λουκάς Χαψής, φανατικός ακόλουθος των ηλιακών εκλείψεων, απαντά καταφατικά. Όχι για όλες τις περιπτώσεις βέβαια, αλλά τουλάχιστον για όσες σημαντικές εκείνος επεδίωξε. Με το φωτογραφικό του φακό επιχείρησε επιτυχώς να "φυλακίσει" το χρόνο και να κρατήσει ζωντανά, φαινόμενα σπουδαία, ιστορικά, αλλά και προσωπικά.

   "Η μνήμη εξασθενεί, ξεχνάμε. Η φωτογραφία, όμως, ζει για πάντα και την αφυπνίζει", λέει o ίδιος.

   Το πάθος του για τη φωτογραφία μπορεί να το συμμερίζονται πολλοί συνάδελφοί του. Αυτό, όμως, που τον οδήγησε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής και πολύ σημαντικής δουλειάς, ήταν μια παράλληλη αγάπη για την αστρονομία.

   "Όταν είδα για πρώτη φορά, το 1995, την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου στην Ταϊλάνδη, μαγεύτηκα. Είπα στον εαυτό μου 'αυτό πρέπει να το ξαναζήσω'. Και από τότε άρχισα να ταξιδεύω, κυνηγώντας να φωτογραφίσω τις εκλείψεις", αναφέρει ο κ.Χαψής.

   Τον Ιούλιο του 2010, έπειτα από 15 χρόνια αναμονής και με τα προγνωστικά του καιρού 'εχθρούς' του, ο Λουκάς Χαψής ταξίδεψε στα νησιά του Πάσχα και κατασκήνωσε μπροστά στα Μοάι (Moai), τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Ράπα Νούι (Rapa Nui,) για να ακολουθήσει τον ήλιο στα βήματα μιας ακόμη φαντασμαγορικής έκλειψης. "Απλές φωτογραφίες και αστροφωτογραφίες, που για να επιχειρήσει κανείς να τις ξαναβγάλει θα πρέπει να περιμένει…320 χρόνια για την επόμενη ολική έκλειψη, που θα είναι ορατή από τα Νησιά του Πάσχα και με την προϋπόθεση ότι τα Μοάι θα παραμείνουν στη θέση τους…", επισημαίνει.

   "Οι φωτογραφίες αυτές είναι ιστορικά ντοκουμέντα και έπρεπε να τις βγάλω, αξιοποιώντας τα σχεδόν πέντε λεπτά που διήρκεσε το φαινόμενο, με την ευχή, εκείνη την ώρα να μην πάει τίποτα στραβά!" σημειώνει.

   Ο Λουκάς Χαψής γεννήθηκε πριν από 45 χρόνια, στη Λήμνο. Σπούδασε οπερατέρ κινηματογράφου, αλλά τελικά τον κέρδισε η στατική φωτογραφία. Η ολική έκλειψη ηλίου στα Νησιά του Πάσχα είναι η έκτη, που έζησε και φωτογράφισε. Έχει χάσει μόνο δύο εκλείψεις, από το 1995 μέχρι σήμερα. Και αυτό, για να ζήσει και να φωτογραφήσει δύο σπουδαιότερα γεγονότα στη ζωή του. Τις γεννήσεις των δύο παιδιών του…

   Η έκθεσή του "Παρατηρητές του χρόνου, ένα ταξίδι στη γη των Moai", που διοργανώνει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.