Διάλεξη για τις ανασκαφές στις δυτικές οάσεις της Αιγύπτου, θα δώσει την Πέμπτη 12 Μαΐου η Λόρε Πανταλάτσι (Laure Pantalacci), καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Αιγυπτιολόγων και ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο (IFAO), του οποίου διετέλεσε διευθύντρια από το 2005 έως το 2010. Η ομιλήτρια θα αναφερθεί στην ιστορία των ανασκαφών κοντά στο χωριό Μπαλάτ της όασης Ντάκχλα, όπου έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά ευρήματα της εποχής του Παλαιού Βασιλείου. Μετά την πρωτοποριακή έρευνα του αρχαιολόγου Αχμέντ Φάκχρι στις δυτικές οάσεις τη δεκαετία του 1970, ακολούθησαν πολλές αποστολές, ενώ από το 1977 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας εκπόνησε μακροχρόνια έρευνα στην όαση της Ντάκχλα, μιας περιοχής που έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της 6ης δυναστείας.

Οι πρώτες έρευνες επικεντρώθηκαν στην ανασκαφή τεσσάρων εντυπωσιακών τάφων τύπου μαστάμπα (πυραμιδοειδείς τάφοι) στη νεκρόπολη, οι οποίοι χρονολογούνται γύρω στο 2350-2150 π. Χ. και ανήκαν στην τοπική δυναστεία των αρχόντων των οάσεων.

Δίπλα στη νεκρόπολη, βρισκόταν η πόλη Αϊν Ασιλ, αρχικά ένα μικρό τετράγωνο οχυρωματικό περίβολο, που αργότερα απέκτησε ένα επιβλητικό παλάτι και μικρά ιερά. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πέπι Β΄ (2250-2170 π.Χ.), ο κυβερνήτης της περιοχής Κχέντικα μετακόμισε σε ένα νέο ανάκτορο στα νότια της πόλης, το οποίο εφεξής κατέστη η έδρα των τοπικών αρχόντων για τουλάχιστον τέσσερις γενιές.

Το ανάκτορο καταστράφηκε από τεράστια πυρκαγιά, γεγονός που βοήθησε να διατηρηθούν ανέπαφες κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του κτιρίου (όπως το πάτωμα), καθώς και ευρήματα, κυρίως κεραμική και διοικητικά αρχεία.

 Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η εκτεταμένη αστικοποίηση στην περιοχή της όασης μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα, αν λάβει κανείς υπόψη το γενικότερο πλαίσιο της παρουσίας των Αιγυπτίων στις δυτικές οάσεις και των επαφών που είχαν με ξένους πληθυσμούς κατά την 3η χιλιετία π. Χ.

Η διάλεξη με τίτλο «Living on the fringe: Τhe Western oases of Egypt 4000 years ago» θα δοθεί στα αγγλικά και θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ.

Θα την προλογίσει ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, Δρ. Χισάμ Νταρουίς και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Κέντρου της Αραβικής Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 6, 3ος όροφος), στο πλαίσιο των διαλέξεων της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου 2010-2011 με τίτλο «Αρχαιολογία στις οάσεις της Αιγύπτου».