current views are: 4

5 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση12:46

Εκδήλωση του Άρδην για τις πρώτες 40 μέρες της κυβέρνησης

Το περιοδικό Άρδην οργανώνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 19.30 συζήτηση με θέμα οι πρώτες 40 μέρες της νέας κυβέρνησης από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών.

Δημοσίευση 12:46’
αρθρο-newpost

Το περιοδικό Άρδην οργανώνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 19.30 συζήτηση με θέμα οι πρώτες 40 μέρες της νέας κυβέρνησης από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών.

Το περιοδικό Άρδην οργανώνει την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 19.30 συζήτηση με θέμα οι πρώτες 40 μέρες της νέας κυβέρνησης από το ζενίθ στο ναδίρ των προσδοκιών. Για το θέμα θα μιλήσουν:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας

Βασίλης Ασημακόπουλος, μέλος ΣΥΡΙΖΑ – Νέος Αγωνιστής

Βασίλης Βιλιάρδος, οικονομολόγος

Βασίλης Στοϊλόπουλος, περιοδικό Άρδην

Γιάννης Ξένος, εφ. Ρήξη

Στον χώρο πολιτικής και πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής, Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Καραμπελιάς, σε άρθρο του στην Ρήξη σημειώνει μεταξύ άλλων, 

«Την αμέσως προηγούμενη περίοδο αποδυθήκαμε σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε μια εξέλιξη που τη θεωρούσαμε αρνητική, δηλαδή την επιτάχυνση που ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ, έδωσαν στα πολιτικά πράγματα, μέσα από την επιδίωξη μιας άμεσης ανόδου τους στην εξουσία. Με πολλά κείμενα και παρεμβάσεις μας, αναλαμβάνοντας και το κόστος των τοποθετήσεών μας, υπογραμμίζαμε πως –εξαιτίας της τυχοδιωκτικής επιδίωξης της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων, θα «έκαιγαν» τα περισσότερα από τα αιτήματα του αντιμνημονιακού κινήματος– κατάργηση μεγάλου μέρους του χρέους, ακύρωση μνημονιακών δεσμεύσεων, γερμανικό δάνειο και αποζημιώσεις. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πολύ περισσότερο από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε. Η κυβέρνηση αυτή αποδείχτηκε ανέτοιμη και ταυτόχρονα υποχρεώθηκε να κάνει μια σειρά από στρατηγικού χαρακτήρα υποχωρήσεις.

Ωστόσο ό,τι έγινε, έγινε. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί πλέον η κατάδειξη των ευθυνώντης παρούσας κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να παρέμβουμε και να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να προωθηθούν, σε ορισμένους τομείς τουλάχιστον, θετικές εξελίξεις.

Σε πόλεμο με τη Γερμανία

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Γερμανία. Και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη γερμανική επίθεση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη χώρα μας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η Γερμανία επιθυμεί από την αρχή της κρίσης τη συντριβή της Ελλάδας και τη μεταβολή της είτε σε αποικία χρέους ανοικτά και τελεσίδικα εντός της ευρωζώνης, είτε την έξωσή της από την ευρωζώνη εάν δεν υποταχτεί ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κορσέ που μας έχει ετοιμάσει. Οι σημερινές εξελίξεις οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση με τους Γερμανούς και πλέον δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις. Ένα αυξανόμενο τμήμα του ελληνικού λαού, μη αντέχοντας άλλο τη γερμανική πίεση –κατ’ εξοχήν την γραμμή Σόιμπλε που έχει ταχθεί απροκάλυπτα με όσους θέλουν να προκαλέσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη– κινδυνεύει να οδηγηθεί στη λύση που επιθυμούν οι αντίπαλοί μας, δηλαδή «να βάλουμε φωτιά στα τόπια». Η νεο-οθωμανική Τουρκία και ένα αυξανόμενο τμήμα του γερμανικού κατεστημένου επιθυμούν διακαώς αυτή την έξοδο, που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη γεωπολιτική θέση της χώρας.

Απέναντι σε αυτή τη γερμανική πολιτική έχουμε μόνο ένα ισχυρό όπλο. Ακριβώς τη γεωπολιτική μας θέση. Και πρέπει και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου εκεί βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα των Γερμανών. Η Γερμανία είναι οικονομικός κολοσσός αλλά γεωπολιτικός νάνος σε αντίθεση με εμάς που βρισκόμαστε στο ναδίρ της οικονομικής αξιοπιστίας αλλά αποτελούμε λόγω θέσεως και συγκυρίας έναν υπολογίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα.

Αρνούμενοι μια λύση «εξόδου», που θα ήταν απολύτως καταστροφική, θα πρέπει με μια ανοικτή εξωτερική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις –και στο οικονομικό πεδίο– να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους, πριν οδηγηθούμε είτε σε απόλυτη υποταγή είτε σε ασφυξία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης –οι μόνες σοβαρές και υπαρκτές μέχρι σήμερα– προς τη Ρωσία, την Κίνα, ή ίσως και προς κάποιες Αραβικές χώρες, για διασφάλιση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, πρέπει να γίνουν πιο έντονες και συντονισμένες. Διότι μόνο με την απειλή μιας αλλαγής, ή έστω αποσταθεροποίησης των γεωπολιτικών σταθερών της χώρας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη θέση μας. Μπορεί η κυβέρνηση να πιέσει τους Αμερικανούς και αυτοί με τη σειρά τους να πιέσουν τους Γερμανούς – και ήδη κάτι τέτοιο οδήγησε στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ, μετά από άμεση παρέμβαση του Ομπάμα. Μπορεί να πιέσει τους Γάλλους, τους λοιπούς Ευρωπαίους και τον Γιούνκερ, που προφανώς δεν συμμερίζονται τη γερμανική στρατηγική, ώστε να χαλαρώσουν την ασφυκτική τους πίεση στην Ελλάδα. Μπορεί ακόμα και να τους οδηγήσει να προσφέρουν κάποιες σταγόνες ρευστότητας στη χώρα, παρά το γερμανικό nein, αν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε έστω και την υποψία μιας χρηματοδότησης της χώρας από πηγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά λοιπόν τις ευρωπαϊστικές ιδεοληψίες του βασικού εταίρου της Κυβέρνησης, του Σύριζα, το μόνο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για να μείνουμε στην «Ευρώπη», βρίσκεται εκτός… Ευρώπης, στη σχέση μας με τις δυνάμεις έξω από αυτή, την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή! Αλλά το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη!»