Η ταινία ''Attenberg'' της Αθηνάς Ραχήλ είναι η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη συμμετοχή της Ελλάδας για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα επόμενα βραβεία Όσκαρ.
Το βράδυ της Τρίτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τελέστηκε η απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011. Τα περισσότερα βραβεία συγκέντρωσε η ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη.

«Παρά την γενικευμένη απαισιοδοξία, να σκεφτόμαστε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, χαιρετίζοντας την κινηματογραφική κοινότητα στην διάρκεια της τελετής.

Τη γιορτή ωστόσο επισκίασε η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου, ο οποίος πέρσι – στα πρώτα βραβεία της Ακαδημίας - είχε κάνει το καλωσόρισμα στο θεσμό. Όπως όμως επισήμανε και πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, δεν ήταν η μοναδική απώλεια φέτος.

Μέσα στην χρονιά έφυγαν από τη ζωή πολλοί και σημαντικοί: Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Δαλιανίδης, ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, ο κριτικός και διανομέας Γιώργος Τζιώτζιος, ο ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης και πρόσφατα ο σκηνοθέτης Γιάννης Λάμπρου.
Ο κ. Μπουλμέτης τους μνημόνευσε χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί «στην υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει τον πολιτισμό ακόμα και σε περιόδους κρίσης».

Κατά τη διάρκεια των βραβείων επισημάνθηκε η μεγάλη αγωνία της κινηματογραφικής κοινότητας για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί ο νέος νόμος για τον κινηματογράφο καθώς και η εφαρμογή των  ελαφρυντικών φορολογικών κινήτρων.

Οι υποψηφιότητες και τα βραβεία

Οι υποψηφιότητες φέτος για τα βραβεία της Ακαδημίας ήταν 17 ταινίες μυθοπλασίας, 6 ντοκυμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Από την ψηφοφορία αναδείχθηκαν νικητές , αναλυτικά οι εξής:

 
Τα  βραβεία


Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας πήραν: ο Νίκος Μούτσελος για την ταινία Η Υπογραφή και ο Ντίνος Θεοδοσίου για την ταινία Τα Σκυλιά.

Βραβείο Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, για την ταινία «Χώρα Προέλευσης».

Βραβείο Ήχου: Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης, για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης».

Βραβείο Ενδυματολογίας: Γιώργος Γεωργίου για την ταινία «Ταξίδι» στη Μυτιλήνη.

Βραβείο Σκηνογραφίας : Ιουλία Σταυρίδου για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης».

Βραβείο Μοντάζ : Ιωάννα Σπηλιοπούλου, για την ταινία «Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα», Γιάννης Χαλκιαδάκης για την ταινία Μαχαιροβγάλτης και Πάνος Βουτσαράς για την ταινία «Χώρα Προέλευσης».

Βραβείο Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαϊτης, για την ταινία Μαχαιροβγάλτης.

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Drog_A_Tek για την ταινία Χώρα Προέλευσης.

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου : Ιωάννα Τσιριγκούλη για την ταινία Χώρα Προέλευσης.

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου: Δημήτρης Ήμελλος για την ταινία Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα.

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ariane Labed για την ταινία Attenberg.

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Αργύρης Ξάφης για την ταινία Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα.

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Γιώργος Ζώης για ην ταινία Casus Belli.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη :Σύλλας Τζουμέρκας για την ταινία Χώρα Προέλευσης.
Βραβείο Σεναρίου: Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος για την ταινία Μαχαιροβγάλτης.

Βραβείο Σκηνοθεσίας : Γιάννης Οικονομίδης, για την ταινία Μαχαιροβγάλης.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης: Ρέα Αποστολίδου και Γιούρι Αβερώφ για την ταινία Τα Παιδία Παίζει.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Πάνος Παπαχατζής για την ταινία Μαχαιροβγάλτης.