Ανακοινώθηκε, σήμερα, και επίσημα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 70 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης, που θα γίνουν στα Χανιά, από τις 14 έως τις 22 Μαΐου. Η παρουσία των βετεράνων από τις συμμάχους χώρες και πολλών συνοδών τους θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στη συμμετοχή των πολιτών, όπως τονίστηκε στη σημερινή, τελική σύσκεψη.

«Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που συμμετέχουμε, έχουμε δώσει μεγάλο βάρος ώστε να είναι επιτυχημένες οι εκδηλώσεις όπως αξίζει στη μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε κατά της ναζιστικής κατοχής» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Στον φετινό εορτασμό θα υπάρχουν και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον τελετάρχη Σήφη Μαρκάκη. Μεταξύ αυτών είναι ο ρόλος της εκκλησιάς στην Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση, οι καταστροφές της παλιάς πόλης από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών, ο ρόλος των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί σε όλη του την μορφή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, η ξένη εκπροσώπηση στις εκδηλώσεις θα είναι υψηλή, καθώς τη Μεγάλη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο Δούκας του Γκλόστερ, μαζί με δυο υπουργούς, τη Νέα Ζηλανδία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και την Αυστραλία ο υπουργός Βετεράνων.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τελετές σε μνημεία πεσόντων, εκθέσεις φωτογραφίας, αντικειμένων, εφημερίδων εποχής, αυτοκινήτων εποχής, ομιλίες, δρώμενα.

Στις εκδηλώσεις θα λάβει μέρος και το σμήνος επίδειξης της Raf Red Arrows, ενώ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχώρησαν στην έκδοση σειράς γραμματοσήμων για τα 70 χρόνια της Μάχης.