Η επισκεψιμότητα της συλλογής Γιώργου Οικονόμου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεταξουργείου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περί τους 9.500 επισκέπτες γοητεύτηκαν από το πρώτο τμήμα της συλλογής, όπως φανερώνουν όχι μόνο τα εισιτήρια, αλλά και τα διθυραμβικά σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών. Την ίδια ακαταμάχητη γοητεία ασκεί και το δεύτερο τμήμα της συλλογής Γ. Οικονόμου που εγκαινιάζεται αύριο, στο πέτρινο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή, σε συνεργασία με την επιμελήτρια της συλλογής Οικονόμου Ειρήνη Δημητρακοπούλου επέλεξε 175 έργα από την σταθερά εμπλουτιζόμενη συλλογή, σε ένα ταξίδι ιστορίας της τέχνης, που ξεκινά από τον σουρεαλισμό και φτάνει έως το κίνημα των νεοάγριων την δεκαετία του 1980.

Ο δημιουργός της συλλογής Γιώργου Οικονόμου δεν επικέντρωσε στη συλλογή του, που αριθμεί πάνω από 1500 έργα, μόνο ηχηρά ονόματα. Εκτός από εμβληματικούς ζωγράφους, γλύπτες και χαράκτες, επέλεξε εξίσου αξιόμαχα ονόματα της τέχνης λιγότερο γνωστά, αλλά με έργο σημαντικό.

Για την συμβολή του στην τέχνη και την επιλογή του να εκθέσει σε παγκόσμια πρώτη τη συλλογή του στην Δημοτική Πινακοθήκη, ο Γιώργος Οικονόμου θα τιμηθεί αύριο από τον Δήμαρχο Αθηναίων με το βραβείο Τιμής και Ευποιίας, ανακοίνωσε σήμερα η διευθύντρια του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου, Άννα Φιλίνη.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μπροστά σε έργα, ενδεικτικά αναφέρονται, Μιρό, Μαν Ρέι, στον ορειχάλκινο Λένιν του Αρμάν, στο εντυπωσιακό γλυπτό με την χοντρή Ζινέτ του Σεζάρ, σε πίνακες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, να ανακαλύψει πορτρέτα του Πικάσο, να εξερευνήσει θεματικές όπως το γυμνό και τις νεκρές φύσεις, την τέχνη στην πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, τον νεοεξπρεσιονισμό των νεοάγριων που δημιούργησαν πριν την πτώση του τείχους στην Γερμανία, «όπου ο εξπρεσιονισμός είναι τρόπος ζωής και θέασης των πραγμάτων» σχολίασε η Νέλλη Κυριαζή, προσκαλώντας το κοινό σε βραδινή ξενάγηση το Σάββατο 14 του μηνός(10:00μμ) στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων.

Η τέχνη της χαρακτικής στην έκθεση παρουσιάζεται με τον Ουΐλιαμ Χόγκαρ, τους Γάλλους Ενρί Λοράνς και Αντρέ Μποντέν, καθώς και τους εκπροσώπους της Σχολής του Παρισιού, Χουάν Γκρι, Χουάν Μιρό , Αλμπέρτο Τζιακομέτι για εικονογραφήσεις βιβλίων που εξέδωσε στο Παρίσι ο Έλληνας Τεριάντ, καθώς και οξυγραφίες του Ντείβιντ Χόκνεϊ, για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

 Στη Συλλογή συμμετέχουν με έργα τους και οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, Θάνος Τσίγκος, Μάριος Πράσινος, Θεόδωρος Στάμος.