Το τρένο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μουσικούς, λογοτέχνες, ζωγράφους, σκηνικό όπου γεννήθηκαν έρωτες και εκτυλίχθηκαν δακρύβρεχτοι χωρισμοί. Συνδέθηκε με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και την ιστορία πολλών πόλεων, όπως της Αλεξανδρούπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον σιδηρόδρομο από τις 10 έως τις 15 Μαΐου, με τίτλο «Σταθμοί ζωής …αγάπης προορισμοί». Την ιδέα και την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νομού Έβρου, Φωτεινή Τοζακίδου, κόρη και εγγονή σιδηροδρομικού, η οποία εργάστηκε πάνω από ένα χρόνο για τον σκοπό αυτό.

H κ. Τοζακίδου τόνισε ότι το τρένο δεν μας μεταφέρει απλώς, αλλά μας ταξιδεύει και παρομοίασε τη διαδρομή του τρένου με το ταξίδι της ζωής. Όπως ανέφερε, η Θράκη και ο Έβρος αποτέλεσαν σταυροδρόμι πολιτισμών και ο σιδηρόδρομος ήταν το όχημα για την ανάπτυξη τους.

Μεταξύ άλλων, το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής, βιβλίων, κοσμημάτων με θέμα το τρένο, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, συναυλία.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για τον Παλιό Σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με τίτλο «Οι ράγες της ιστορίας», του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο περσινό φεστιβάλ μαθητικών ντοκιμαντέρ της Χαλκιδικής.

Επιπλέον, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, ενώ στο λογοτεχνικό αναλόγιο θα διαβαστούν κείμενα με αναφορές στο τρένο του Γιάννη Ξανθούλη, που είναι από την Αλεξανδρούπολη και του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Το αφιέρωμα διοργανώνουν ο δήμος Αλεξανδρούπολης, η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Έβρου, δια του γραφείου πολιτιστικών θεμάτων και καλλιτεχνικών αγώνων, ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αλεξανδρούπολης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.