«Με έχεις συνεπάρει όσο κανένας άλλος άντρας και σου έχω δώσει ό,τι δεν είχα δώσει ποτέ πριν: τον εαυτό μου» έγραψε η Εντίθ Πιαφ, το 1952, στον αγαπημένο της εραστή και παγκόσμιο πρωταθλητή ποδηλασίας, Λουί Ζεραρντέν. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πάνω από 50 ερωτικά γράμματα του «Σπουργιτιού», όπως αποκαλούσαν τη σπουδαία Γαλλίδα ερμηνεύτρια, που συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν στη Γαλλία, υπό τον τίτλο «My Blue Love». Η παράνομη παθιασμένη σχέση του ζευγαριού, καθώς ο Λουί ήταν παντρεμένος, κράτησε για περίπου δέκα μήνες.

Η Εντίθ ωστόσο του έγραφε ακατάπαυστα -κάνοντας και αρκετά ορθογραφικά λάθη- προκειμένου να του εκφράσει τα συναισθήματά της, από τον Νοέμβριο του 1951 έως και τον Σεπτέμβριο του 1952.Ο Ζεραρντέν, ο οποίος αποκαλούσε την Εντίθ χαϊδευτικά «Τοτό», της είχε ξυπνήσει ακόμη και το μητρικό της ένστικτο. Γι' αυτό και σε ένα από τα γράμματά της του δηλώνει πως είναι πρόθυμη να παρατήσει την τραγουδιστική της καριέρα για να είναι μαζί του.

Κάποια άλλα υποδηλώνουν την απογοήτευσή της και το συναισθηματικό της κενό, καθώς ο έρωτάς της παρέμενε ανολοκλήρωτος. Ο Λουί λέγεται μάλιστα πως είχε δηλώσει για εκείνη: «48 ώρες με την Πιαφ είναι πιο κουραστικές από τον Γύρο της Γαλλίας».

Η Εντίθ όμως δεν το έβαζε κάτω. «Αν μπορούσες να μου γράψεις, αυτό θα με ικανοποιούσε, αλλά αν σε ενοχλεί, μην το κάνεις» του έλεγε μέσω μιας άλλης επιστολής της στις 25 Ιανουαρίου του 1952.

Λίγο πριν από μια περιοδεία της, στις 13 Απριλίου του 1952, η Πιαφ του είχε γράψει: «Αυτό που θα ήθελα πριν φύγω για την Αμερική είναι το να γεμίσω με τόση αγάπη που να μην μπορώ να κάνω άλλο έρωτα, για μήνες, αλλά να περιμένω την επιστροφή μου, για να είμαι και πάλι μαζί σου, σαν το μικρό σκυλάκι σου».

Στο τελευταίο χρονολογικά γράμμα της (18/9/2010) τον αποχαιρετά λέγοντάς του: «Οταν λάβεις αυτό το γράμμα, θα είμαι παντρεμένη» (με τον τραγουδιστή Ζακ Πιλς).

Ο δεσμός της Εντίθ και του Λουί ήρθε στη δημοσιότητα δύο χρόνια μετά τον θάνατο (σε αεροπορικό δυστύχημα) του μποξέρ Μαρσέλ Σερντάν, που θεωρείται η μεγάλη αγάπη της ζωής της. Η Πιαφ πέθανε από καρκίνο το 1963, σε ηλικία 47 ετών.

    * Χορν
      Το 2009 πουλήθηκε σε δημοπρασία, στην Ελλάδα, (1.500 €) μια ερωτική επιστολή της Εντίθ Πιαφ προς τον Χορν, όταν εκείνη βρισκόταν σε σχέση με τον Ιβ Μοντάν.Πηγή: ethnos.gr