Ο Ντάνιελ Μπάρεµποϊµ επιστρέφει στην Ιταλία µε την ορχήστρα του ύστερα από µια εξαιρετικά επιτυχηµένη συναυλία στη Γάζα. Και ίσως αυτό να µην αποτελούσε είδηση αν η ορχήστρα Divan που διευθύνει ένας από τους ευφυέστερους και πλέον διάσηµους µαέστρους της εποχής µας, δεν αποτελούνταν από ένα µείγµα αράβων και ισραηλινών µουσικών. Πρόκειται για µια ορχήστρα - µύθο που «µπορεί να δώσει σε όλους να καταλάβουν την ανατρεπτική δύναµη της µουσικής», όπως λέει κι ο ίδιος ο Ντάνιελ Μπάρεµποϊµ, που ετοιµάζεται για ακόµη δύο συναυλίες στο Μιλάνο και τη Ρώµη (17 και 18/5).

Εβραίος µε ρώσικες ρίζες, γεννηµένος στην Αργεντινή και µεγαλωµένος στο Ισραήλ, ο Ντάνιελ Μπάρεµποϊµ ίδρυσε την περίφηµη ορχήστρα Divan πριν από 12 χρόνια µαζίµε τη σπουδαία προσωπικότητα του παλαιστινιακού πολιτισµού Εντβαρντ Σαΐντ. «Οταν ξεκινήσαµε θέλαµε να ενώσουµε Αραβες και Ισραηλινούς σε ένα µικρό µουσικό σχήµα που να προωθεί τον αµοιβαίο διάλογο. Οταν όµως έφτασαν 200 αιτήσεις από τον αραβικό κόσµο, κατέστη σαφές ότιέπρεπε να φτιάξουµε µία ορχήστρα», λέει ο Ντάνιελ Μπάρεµποϊµ στην ιταλική «La Repubblica».

H αρχή όµως ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη λόγω της διαφοράς επιπέδου των µουσικών. «Ορισµένοι από τους Αραβες ήταν καλά προετοιµασµένοι, πολλοί όµως, αν και είχαν ταλέντο υστερούσαν σε µουσικές γνώσεις. Το 80% δεν είχε συµµετάσχει ποτέ σε ορχήστρα και το 40% δεν είχε ακούσει ζωντανά µια συναυλία κλασικής µουσικής. Σήµερα όµως είναι πλέον ένα σύνολο µε απαράµιλλη οµοιογένεια.Για να το πετύχουµε αυτό βεβαίως δεν συνέβη από τη µια µέρα στην άλλη. Υπήρξαν βελτιώσεις χρονιά µε χρονιά, πολλή δουλειά, πρόβες, στήριξη από την τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και τους µουσικούς της Staatkapelle του Βερολίνου που παρέδιδαν µαθήµατα στους νεαρούς της οµάδας µας», εξηγεί.

Οι πολιτικές κόντρες βεβαίως δεν λείπουν από µια τέτοια σύµπραξη. «Και είναι και τροµερές!», αποκαλύπτει ο 69χρονος αρχιµουσικός. «Η Divan είναι µια αυτόνοµη δηµοκρατία όπου µπορεί ο καθένας ναεκφράζεται. Οταν όµως παίζεις µαζί µε τον άλλον επίέξι - επτά ώρες µπροστά από την ίδια παρτιτούρα αναζητώντας να πετύχεις το ίδιο βιµπράτο και την ίδια δυναµική, αναπόφευκτα δηµιουργείταιµια διαφορετική σχέση», καταλήγει.


Πηγή: tanea.gr