Με χίλια περίπου ποιήματα συμμετείχαν μαθητές γυμνασίων, λυκείων και Τ.Ε.Ε. από όλη τη χώρα, στον 16ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε σήμερα με την απονομή των βραβείων, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οι μαθητές που απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των γυμνασίων ήταν η Αικατερίνη Μπολέτου του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, η Ιριδα - Αικατερίνη Φράγκου του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου Αθηνών, ενώ το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία των λυκείων, μοιράστηκαν η Χρυσούλα Δημητροπούλου του Αρσακείου Πατρών, ο Ρένο Αγκόλι του 1ου λυκείου του Κολεγίου Ανατόλια και ο Παναγιώτης Σολακίδης του 4ου λυκείου Σταυρούπολης.

    Τα δεύτερα βραβεία έλαβαν οι μαθητές γυμνασίου Σπυρίδων Κουφός και Σοφία Χατζοπούλου και οι μαθητές λυκείου Γεωργία Παπαναστασίου, Ελένη Βασιλούδη και Ελευθερία Φανίδου.

    Τέλος, τα τρίτα βραβεία μοιράστηκαν οι μαθητές γυμνασίου Μάριος - Ανέστης Καϊτατζής και Αλίκη Ιορδανίδου και οι μαθητές λυκείου Χρήστος Ιωαννίδης, Χρήστος Μίσκος και Ολγα Κατσιμίχα.

    Αποδόθηκαν επίσης είκοσι τρεις έπαινοι σε ισάριθμους μαθητές (8 σε μαθητές γυμνασίου και 15 σε μαθητές λυκείου) για την προσπάθεια τους. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης παραβρέθηκε και απένειμε βραβείο ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ενθυμούμενος την δική του συμμετοχή κατά την παιδική του ηλικία σε παρόμοιο διαγωνισμό, επισήμανε ότι η διάκριση που είχε αποσπάσει «βελτίωσε τις επιδόσεις του και ήταν το έναυσμα να ασχοληθεί με δημιουργικά πράγματα».

    Βραβεία και επαίνους επίσης απένειμαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, τα μέλη της κριτικής επιτροπής που επέλεξαν τα καλύτερα ποιήματα (Γιάννης Τζανής, φιλόλογος - λογοτέχνης, Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος - λογοτέχνης και ο Γιώργος Μπίμπης - εκδότης) καθώς και εκδότες, λογοτέχνες και συγγραφείς.

    «Συγκινητική» και «πρωτοφανή» χαρακτήρισε τη συμμετοχή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης.

    Από τον Εκδοτικό Οίκο «Μπίμπης», εκδίδονται τα ποιήματα που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό ανά 2 χρόνια, με τον τίτλο «Ψήγματα Χρυσού».