Διχασμένη είναι η ιταλική πόλη Μοντένα αναφορικά με την πρόταση για ανέγερση αγάλματος προς τιμή του Λουτσιάνο Παβαρότι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa.

Η συζήτηση ξεκίνησε αρχικά για το εάν το άγαλμα του διάσημου τενόρου θα κατασκευαστεί από ορείχαλκο ή μάρμαρο. Αλλά η ρήξη διευρύνθηκε για το ποια τεχνοτροπία θα εκπροσωπούσε καλύτερα τον Παβαρότι.

Ορισμένοι, όπως ο Ντανιέλ Σίτα, κορυφαίος αξιωματούχος της πόλης της Μοντένα, αρμόδιος για θέματα σχεδιασμού, τάσσονται υπέρ ενός αγάλματος που θα αναπαριστά τον Παβαρότι σε «παραδοσιακή» πόζα. Η στάση που προτιμά ο Σίτα, είναι αυτή που ο Παβαρότι με ανοιχτά χέρια ευχαριστεί το κοινό που τον επευφημεί στο τέλος κάθε παράστασης του.

Άλλοι, όπως ο πολιτικός της κεντροδεξιάς Ενρίκο Εϊμι, προτιμά τον Παβαρότι έφιππο, για να υπενθυμίζει την αγάπη του τενόρου για τα άλογα, ενώ ο Ρομπέρτο Αλπερόλι, αντιδήμαρχος πολιτισμού της Μοντένα, δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να απέχουν από το κιτς. Γι αυτό πρότεινε μια «μοντέρνα εκδοχή» για το άγαλμα του τενόρου, και ο γλύπτης να επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Τέλος, ο δήμαρχος Τζιόρτζιο Πίγι, παιδικός φίλος του Παβαρότι, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που περικλείονται στο όλο εγχείρημα.