Είκοσι χρόνια στο τιμόνι του «Εθνικού Μπαλέτου Ισπανίας», ο Νάτσο Ντουάτο έδωσε στο συγκρότημα νέα πνοή, ύφος και στόχους. Από τη θέση του χορογράφου σήμερα παρουσιάζει με το «Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας» έργα δικά του, σε μια παραγωγή που φιλοδοξεί να μας παρασύρει στον ρυθμό της, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έως τις 15 Μαΐου. Στα τρία έργα ρεπερτορίου («Gnawa», «O Domina Nostra», «White Darkness») που παρουσιάζει ο καταξιωμένος Ισπανός χορογράφος φαίνεται η σταθερή πρόθεσή του τα τελευταία είκοσι χρόνια να δώσει στην ομάδα έναν σύγχρονο χαρακτήρα, χωρίς βέβαια να προδίδεται το κλασικό λεξιλόγιο και ύφος που τη χαρακτηρίζει από την ίδρυσή της, το 1979. Διακρίνει κανείς αδιαμφισβήτητα και στα τρία έργα τη μοναδική ευαισθησία του Ντουάτο απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως επίσης την πίστη και τον θαυμασμό του για τις ανεξάντλητες δυνατότητες έκφρασης του ασκημένου σώματος του χορευτή.

Με το έργο «Gna-wa» μεταφερόμαστε στο κομμάτι εκείνο της Μεσογείου όπου η Ισπανία συναντά το Μαρόκο. Ο τίτλος παραπέμπει σε λαούς της βορειοδυτικής Αφρικής, ενώ ολόκληρο το έργο είναι χτισμένο πάνω σε ρυθμικούς βηματισμούς, έντονες κινήσεις της λεκάνης και ελευθερία στον κορμό. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τελετουργική ή και μεταφυσική, η εναλλαγή σόλο, ντουέτων και ομαδικών κομματιών μεταδίδει τελικά την αίσθηση της συλλογικότητας μιας αρχέγονης φυλής.

Το «O Domina Nostra», βασισμένο στο ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Χένρικ Γκουρέτσκι, ξεδιπλώνεται γύρω από την πρωταγωνιστική φιγούρα της Παρθένου Μαρίας, την οποία περιβάλλει χορός δέκα ανδρών. Εμπνευσμένος από τη σκούρα εικόνα της Παναγίας στον ναό του λόφου Γιάσνα Γκούρα, ο Ντουάτο παρουσιάζει εδώ τη γυναικεία φιγούρα ως τον κρίκο μεταξύ θεϊκού και γήινου ή αθανασίας και θνητότητας, ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και συγχρόνως πίστης, ευλάβειας και αιωνιότητας.

Τέλος, το έργο «White Darkness», σε μουσική Καρλ Τζένκινς, το οποίο μάλιστα συμπεριλαμβάνεται από το 2006 και στο ρεπερτόριο του «Μπαλέτου της Οπερας του Παρισιού», αποτελεί έναν ανοιχτό συλλογισμό του Ντουάτο γύρω από το σύγχρονο και επίμαχο θέμα των ναρκωτικών. Εάν η έντονη σπασμωδική ποιότητα των κινούμενων σωμάτων μεταδίδει μια αίσθηση αδιέξοδου και εγκλωβισμού, ο λυρισμός που συχνά τη διαδέχεται παραπέμπει σε μια κατάσταση αδυναμίας, εξάρτησης ή και παραίτησης.

Το «Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας» ιδρύθηκε το 1979, με πρώτο διευθυντή τον Βίκτορ Ουλάτε. Τα ηνία ανέλαβε, στη συνέχεια, ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Ρέι Μπάρα, ενώ το 1987 τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή κατέλαβε η Μάγια Πλισέτσκαγια.

Η θητεία του καταξιωμένου χορευτή και χορογράφου Νάτσο Ντουάτο στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θιάσου (1990-2010) ήταν συνώνυμη της καινοτομίας, καθώς στο ρεπερτόριο εντάχθηκαν σύγχρονες χορογραφίες. Στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Μπαλέτου σήμερα βρίσκεται ο Ερβέ Παλίτο.

Πηγή: ethnos.gr