Ο Αντόνιο Ταμπούκι ανήκει στους κορυφαίους ευρωπαίους συγγραφείς του καιρού μας, με ένα δικό του, αφοσιωμένο κοινό σε όλο τον κόσμο. Ο μεταφρασμένος σε 18 γλώσσες Αντόνιο Ταμπούκι έρχεται στην Αθήνα (19/5) για να μιλήσει για τα ταξίδια μέσα και έξω από το χρόνο, για τις διανοητικές και καλλιτεχνικές διαδρομές του συγγραφέα, για τις επινοήσεις και την πραγματικότητα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολυθεματικής σειράς Megaron Plus.

Με αφορμή την έκδοση και στα ελληνικά του νέου του βιβλίου, "Ταξίδια και άλλα ταξίδια" θα μιλήσει για τις περιηγήσεις που έκανε ως ανήσυχος ταξιδιώτης σε διάφορα μέρη του κόσμου και θα συζητήσει με τον μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη για το μεγάλο ταξίδι της λογοτεχνίας που για τον ίδιο "δεν είναι επάγγελμα, αλλά κάτι που περιλαμβάνει επιθυμίες, όνειρα και φαντασία, μια ιδιαίτερη μορφή γνώσης των πραγμάτων της ζωής, κάτι που μας βοηθάει να ζούμε παράλληλες ζωές, ζωές που η καθημερινότητα δεν μας χαρίζει συχνά".

«Προτιμώ την αϋπνία από την αδιαφορία» έχει πει ο Ταμπούκι, κάτι που στα έργα του μεταφράζεται σε ενδιαφέρον για τους βασανισμένους ανθρώπους, τους γεμάτους αντιφάσεις, τους αποτυχημένους, αυτούς που έχουν χάσει το δρόμο τους και ψάχνουν, χωρίς πάντα να βρίσκουν, έναν καινούργιο.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι γεννήθηκε το 1943 στην Πίζα, αποφοίτησε από τη Σορβόννη το 1969 με διατριβή για τον "Σουρεαλισμό στην Πορτογαλία", συνέχισε τις σπουδές του στην Scuola Normale Superiore της Πίζας και το 1973 άρχισε να διδάσκει πορτογαλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το 1978 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, όπου δίδασκε μέχρι πρόσφατα.

Στα χρόνια της πανεπιστημιακής του καριέρας είχε ήδη αρχίζει να γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα, ήταν ο αποκλειστικός επιμελητής των ιταλικών εκδόσεων των έργων του Φερνάντο Πεσόα και αρκετά από τα μυθιστορήματά του είχαν διασκευαστεί για τον κινηματογράφο από Ιταλούς και ξένους σκηνοθέτες: Ρομπέρτο Φαέντσα, Αλαίν Κορνό, Αλαίν Ταννέρ, Φερνάντο Λόπες ή για το θέατρο από τον Τζόρτσιο Στρέλερ, τον Ντιντιέ Μπεζάς κ.ά.

Είναι μέλος και συνιδρυτής του Διεθνούς Κοινοβουλίου Συγγραφέων και ήδη από το 2000 το Italian Pen Club τον έχει προτείνει στη Σουηδική Ακαδημία για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η διάλεξη του Ιταλού συγγραφέα θα γίνει στις 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.