Εβδομήντα τρεις χορευτικές ομάδες, ενενήντα χορογραφίες, εικοσιπέντε μέρες χορού. Μια συμμετοχή ρεκόρ για το 10ο Φεστιβάλ Χορού που θα πραγματοποιηθεί από 18 Μαΐου έως 11 Ιουνίου, στην Αθήνα. «Αυτές τις ημέρες κρίσης ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη και εκείνη αντιστέκεται στα τα θλιβερά και δύσκολα», δήλωσε ο Πέτρος Γάλλιας, χορογράφος και Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Φέτος στο Φεστιβάλ συγκεντρώνεται ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Όλοι οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους χωρίς αμοιβή.

«Με τη συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα, αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, συνεχίζουμε να δημιουργούμε», τονίζει ο Πέτρος Γάλλιας για να προσθέσει πως:

«Με τη δικαιολογία της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι η τέχνη είναι μια άχρηστη πολυτέλεια και οι δημιουργοί της περιττοί. Μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, από την οικονομική κατάρρευση, είναι η πνευματική. Η ευθύνη του πνευματικού κόσμου και των δημιουργών σε αυτές τις κρίσιμες εποχές είναι τεράστια», συμπλήρωσε ο χορογράφος.

Για πρώτη χρονιά στο Φεστιβάλ διοργανώνεται η εβδομάδα ATHENS DANCE WEEK από τις 22 εως τις 28 Μαΐου, στην καρδιά δηλαδή του Φεστιβάλ που θα εμπλουτιστεί με τις «Εκτός σκηνής» εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, σε στούντιο χορού, εκθεσιακούς χώρους και μουσεία, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Στις 27 και 28 Μαΐου τέσσερις από τις ομάδες θα χορέψουν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, ακριβώς απέναντι από τον Ιερό Βράχο και πάνω από τα αρχαία εκθέματα που φαίνονται από το γυάλινο πάτωμα.

Μετά την παράσταση οι ομάδες καλούν το κοινό να συμμετέχει σε αυτοσχεδιαστικές χορογραφίες.

«Δοκιμάσαμε το ίδιο στην παγκόσμια ημέρα χορού και είχε μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. Χόρεψαν οι πάντες, γι’ αυτό το επαναλαμβάνουμε», ανέφερε ο χορογράφος Πέτρος Γάλλιας.

Η ομάδα του Πέτρου Γάλλια Ήρoς Άγγελος θα παρουσιάσει το «the forBIDDEN city» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Το έργο του χορογράφου κάνει έναν «διάλογο» με την έκθεση του Κινέζου Jiang Guo Fang, για την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου. Παλλακίδες, φρουροί και ένας αυτοκράτορας. Στο μουσείο θα βρίσκονται μόλις δυο χορευτές. Ένας άντρας και μια γυναίκα.

«Από εκεί εμπνευστήκαμε εμείς. Η πηγή έμπνευσης είναι όλα τα μυστικιστικά στοιχεία της Κίνας, το νερό, τον ήχο, το βουνό και το κελάηδισμα του αηδονιού» διευκρινίζει ο καλλιτέχνης.

Στα 10 χρόνια του φεστιβάλ έχουν παρουσιαστεί συνολικά 475 έργα ελλήνων δημιουργών.

Το 10ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την Αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας, του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, το πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ