Αγνωστα ως τώρα διηγήματα, σενάρια, αλληλογραφία και μουσικές συνθέσεις του συγγραφέα του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού», Άντονι Μπέρτζες, βρέθηκαν για πρώτη φορά σε αρχείο με τα υπάρχοντά του. Ανάμεσα στα 22 αδημοσίευτα διηγήματα, κινηματογραφικά σενάρια και θεατρικά έργα, υπάρχει ένα σενάριο για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτε, το οποίο επρόκειτο να γίνει ταινία από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ένα θεατρικό έργο, για το οποίο συνεργαζόταν με τον Ορσον Γουέλς και το οποίο αναφερόταν στον μάγο Χάρι Χουντίνι, αλλά και το αυθεντικό σενάριο του φιλμ «Κουρδιστό Πορτοκάλι», το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ, λόγω αντίρρησης του σκηνοθέτη της ταινίας, Κιούμπρικ, και το οποίο είναι «ακόμα πιο βίαιο», καθώς το δωμάτιο του Αλεξ «είναι γεμάτο ναρκωτικά, βελόνες και ένα παιδικό κρανίο», όπως λέει ο βιογράφος του Μπέρτζες, Δρ Αντριου Μπίσγουελ.

Οι περισσότερες ανέκδοτες ιστορίες του Μπέρτζες «είναι απωθητικές, με τάση προς το υπερφυσικό - πολλά διηγήματα για φαντάσματα και θεούς που κατεβαίνουν στη Γη». Βρέθηκαν ακόμα περίπου 200 συνθέσεις, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει ερμηνευθεί ή ηχογραφηθεί ποτέ - ανάμεσά τους τρεις συμφωνίες, μελοποιημένη ποίηση, μπαλέτο για Σαίξπηρ, μιούζικαλ για τον Ρώσο επαναστάτη Λέοντα Τρότσκι και μουσική για τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ
Ανάμεσα στα 50.000 βιβλία και τις 20.000 φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του ο Μπέρτζες, εντοπίστηκαν σενάρια για τηλεοπτική βιογραφική σειρά για τον Φρόιντ, τον Μικελάντζελο, τον βασιλιά των Ούνων, Αττίλα, τα οποία, όμως, δεν βρήκαν ποτέ παραγωγό.


Πηγή: ethnos.gr