Μουσείο της τέχνης του ολοκληρωτισμού θα ιδρυθεί στη Σόφια, σε κτίριο στο προάστιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας Ίζγκρεβ, το οποίο έχει ήδη επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Στο Μουσείο θα στεγαστούν συλλογές από εθνικές γκαλερί και πολιτιστικά ιδρύματα της Σόφιας, στις οποίες περιλαμβάνονται έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί από Βούλγαρους καλλιτέχνες, την περίοδο του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τις 10 Νοεμβρίου του 1989, όταν στη Βουλγαρία άλλαξε το καθεστώς, ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Βέζντι Ρασίντοφ.

Ο Βούλγαρος υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι στη χώρα υπάρχουν εξαιρετικά έργα τέχνης της συγκεκριμένης περιόδου και ότι οι δημιουργοί τους είναι κάποιοι από τους καλύτερους Βούλγαρους ζωγράφους και γλύπτες.

Ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από μουσειολόγους, εκπροσώπους ενώσεων καλλιτεχνών και ειδικούς, θα αναλάβουν την υλοποίηση του σχεδίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι να τοποθετηθούν μνημεία της ίδιας περιόδου σε ανοικτό χώρο γύρω από το Μουσείο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας τόνισε ότι αρκετές χώρες της πρώην ΚΟΜΕΚΟΝ έχουν δημιουργήσει ανάλογα μουσεία και ότι ένα από τα πιο γνωστά είναι το Μουσείο Τέχνης του Ολοκληρωτισμού της Βουδαπέστης.

Το κτίριο που έχει επιλεγεί θα ανακαινιστεί και θα στεγάσει και άλλους οργανισμούς του υπουργείου Πολιτισμού, το Εθνικό Ινστιτούτο Ακίνητης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Περιφερειακό Κέντρο της UNESCO.

Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ, στα σχέδια του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται η σύνθεση τμημάτων του κατεστραμμένου μαυσωλείου του κομμουνιστή ηγέτη, Γκεόργκι Ντιμιτρόφ.

Εντός του μαυσωλείου που θα τοποθετηθεί σε αποθήκη στην αυλή του μελλοντικού Μουσείου θα υπάρχει κέρινο ομοίωμα του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ.