Ενα παράθυρο στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, ένα αρχείο, μια βουτιά στα βαθιά της Ιστορίας, άνοιξε για το κοινό και περιμένει τους επισκέπτες στον 4ο όροφο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το πολύτιμο αρχείο του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου είναι πλέον στη διάθεση του κοινού, καθημερινά, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις από σπαράγματα της Ιστορίας, της πολιτικής και οικονομικής ζωής, της καθημερινότητας, αλλά -κυρίως- της πολιτιστικής παραγωγής της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.


Γράμματα του Καβάφη και του Καζαντζάκη

Πίνακες και σκίτσα, 6.000 βιβλία, 1.000 περιοδικά, προγράμματα θεάτρων -ο Γ. Βαφόπουλος υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.-, αλλά και σπάνια χειρόγραφα από την αλληλογραφία του με σημαντικούς λογοτέχνες, είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα του αρχείου.

Ξεχωρίζει η αλληλογραφία του με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το 1924, αλλά και η χειρόγραφη επιστολή του Αλεξανδρινού ποιητή που με «πολλήν υπόληψι» έστειλε στον Γ. Βαφόπουλο, επισυνάπτοντας το ποίημα «Περιμένοντας του βαρβάρους», ενώ υπάρχουν γράμματα από τον Κ. Παλαμά, τον Α. Σικελιανό, τον Ν. Καζαντζάκη, τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι υπάρχουν και οι επιστολές που έστελνε ο ίδιος ο Βαφόπουλος, ο οποίος ήταν πολύ τακτικός και οργανωτικός και φρόντιζε να κρατά αντίγραφα των γραμμάτων πριν τα ταχυδρομήσει.


Προσωπικά αντικείμενα

Στους τοίχους κυριαρχούν φωτογραφίες, σκίτσα και πίνακες γνωστών ζωγράφων, καθώς επίσης μετάλλια, έπαινοι, διακρίσεις που του απονεμήθηκαν κατά καιρούς, αλλά και εντελώς προσωπικά του αντικείμενα, όπως το μπαστούνι του.

«Ο Βαφόπουλος κρατούσε ό,τι γραφόταν γι΄ αυτόν. Εκανε εξαιρετική αποδελτίωση, ενώ μάζευε προσκλήσεις και προγράμματα από εκδηλώσεις. Ολα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και αποτελούν αντικείμενο έρευνας από μελετητές και περιήγησης από τους πολίτες», μας είπε η κ. Τσιτσιμίκλη.

«Είχαμε γίνει πλούσιοι. Μπορούσαμε κι εμείς να χτίσουμε μια πολυτελή βίλα στη Χαλκιδική. Τα χρήματα αυτά όμως τα πήραμε από τα παιδιά της πόλης και έπρεπε να επιστραφούν στην πηγή τους, στη Θεσσαλονίκη. Και την πόλη εκπροσωπεί ο δήμος», συνήθιζε να λέει ο Γ. Βαφόπουλος, που μαζί με τη σύζυγό του διατηρούσαν για περισσότερα από 40 χρόνια μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων.

Προς το παρόν το αρχείο λειτουργεί μόνο τα πρωινά, 10.00-14.00, η διοίκηση ωστόσο ευελπιστεί ότι από το φθινόπωρο θα είναι ανοιχτό και τα απογεύματα.
Πηγή: ethnos.gr