Πολλές οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου. Με το 2011 να είναι αφιερωμένο στα «Μουσεία και Μνήμη», το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στις 19 Μαΐου και ώρα 20.30 η Νάντια Παπαθεοδώρου θα ερμηνεύσει την «Περιπλανώμενη μνήμη», μια μουσική performance 45 λεπτών σε σενάριο δικό της και μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για ένα κινηματογραφημένο βουβό οδοιπορικό μέσα σε μια πόλη-μουσείο που έρχεται να συναντήσει το μουσείο ως χώρο μνήμης και να συνδιαλαγεί με τις έννοιες της λήθης και της μνήμης.Η Νάντια Παπαθεοδώρου έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό υποκριτική και τραγούδι, ενώ ασχολείται με τη σκηνοθετική και υποκριτική διάσταση της performance με βασικό άξονα τον φωνητικό-μουσικό αυτοσχεδιασμό.

 Παρουσιάσεις-συζητήσεις, ημίωρης διάρκειας η κάθε μία, για 9 αντικείμενα θα γίνουν την Κυριακή 22 Μαΐου. Με τίτλο «9 αντικείμενα: 9 άγνωστες ιστορίες», το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης, συντηρητές) θα συζητήσει με τους επισκέπτες για τις ιστορίες της Villa Ilissia, μιας εντυπωσιακής εικόνας του Θεόδωρου Πουλάκη, ενός διάτρητου ανθιβόλου, μιας ασημένιας λειψανοθήκης από το Τεπελένι, ενός ζευγαριού θεραπευτικών κρίκων του 19ου αι., ενός τυπωμένου αρχιερατικού βιβλίου, ενός πατριαρχικού συχωροχαρτιού, ενός προσχέδιου τοιχογραφίας μεγάλων διαστάσεων (4x2,5 μ.) του Λουδοβίκου Θείρσιου κι ενός τμήματος τοιχογραφίας από τη Στενή Ευβοίας που επέστρεψε πρόσφατα από την Ελβετία.

Εννέα αντικείμενα «αφηγούνται» επεισόδια της ιστορία τους, «μιλούν» για την εποχή που τα δημιούργησε και τον ρόλο τους ή για κάποια από τις περιπέτειες της ιστορικής διαδρομής τους μέχρι το μουσείο. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 και 13.30, θα πραγματοποιούνται παράλληλα και θα επαναληφθούν 5 φορές, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή και τις στάσεις που τους κινούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Περιοδική έκθεση «Τοιχογραφίες από την Παλαιοπαναγιά Ευβοίας: η επιστροφή»

 Στο μεταξύ, από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, θα λειτουργεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση «Τοιχογραφίες από την Παλαιοπαναγιά Ευβοίας: η επιστροφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπασθεί από το μνημείο στη δεκαετία του ?70. Οι τέσσερις από αυτές είχαν αποτοιχισθεί και κλαπεί από το μνημείο στη δεκαετία του ?70, εντοπίστηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας πριν μερικά χρόνια και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού γύρισαν στην Ελλάδα, στο Βυζαντινό Μουσείο, τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι άλλες τρεις που είχαν βρεθεί θρυμματισμένες στο πάτωμα του ναού μετά τους βανδαλισμούς των αρχαιοκαπήλων το 1975, αποκαταστάθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Μουσείου, όπου τα σπαράγματα είχαν σταλεί για φύλαξη. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στην ταύτιση των τεσσάρων κλεμμένων τοιχογραφιών που εντοπίστηκαν στην Ελβετία, η οποία επετεύχθη χάρη στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του τότε αρχιμανδρίτη και νυν αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου Λιάπη, "Mεσαιωνικά Mνημεία Eυβοίας", ο οποίος πρώτος είχε φωτογραφήσει και δημοσιεύσει τον ναό της Παλαιοπαναγιάς το 1971.

 Η έκθεση παρέχει ακόμα εκτενείς πληροφορίες για την προστασία και συντήρηση των τοιχογραφιών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη διάσωση των πολιτιστικών αγαθών και στην ανασύνθεση της ιστορικής μνήμης.