Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ παρουσιάζει το κλασσικό έργο του Στρίντμπεργκ, "Δεσποινίς Τζούλι", σε μία ρηξικέλευθη διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ, γνώριμου στο Ελληνικό κοινό από τα έργα του "Closer" και "Δον Ζουάν στο Σοχό", στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη.
Ο ανελέητος και λυσσαλέος πόλεμος αρσενικού και θηλυκού τοποθετημένος σε μια εποχή επίσης έντονων συγκρούσεων και ριζικών αλλαγών. Η επέμβαση και η αλλαγή του Μάρμπερ είναι ότι μεταφέρει τη δράση της τραγωδίας του Στρίντμπεργκ, "Δεσποινίς Τζούλι", από την κουζίνα ενός αρχοντικού στη Σουηδία του 1888, όπου διαδραματίζεται το πρωτότυπο, στην κουζίνα μιας αριστοκρατικής έπαυλης στα περίχωγρα του Λονδίνου στις 26 Ιουλίου του 1945, τη βραδιά που το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές με μια σαρωτική νίκη σ' ολόκληρη την Αγγλία που έμεινε στην ιστορία.

Ο Μάρμπερ ακολουθεί την πλοκή του πρωτότυπου, με τα πρόσωπα να παραμένουν τα ίδια, ενώ ο έξονας του έργου, μεταφέρεται σ΄ ένα περιβάλλον φορτισμένο πολιτικά. Η Ευρώπη βρισκόταν στον μεταπολεμικό αναβρασμό του Β' παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Αγγλία ήταν στα πρόθυρα επανάστασης με τις λαϊκές μάζες να έρχονται απειλητικά στο προσκήνιο. Έτσι η μεταφορά της χρονικής συνθήκης κάνει την πλοκή και το έργο να παίρνει έναν εκρηκτικό χαρακτήρα.

Η αριστοκράτισσα Τζούλι, ο υπηρέτης/σοφέρ Τζον και η μνηστή του/μαγείρισσα Χριστίνα βρίσκονται μέσα στη λαίλαπα της πάλης των τάξεων αλλά και της ανελέητης σύγκρουσης αρσενικού και θηλυκού.

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC στις 4 Νοεμβρίου του 1995 και ξαναγράφτηκε για το θέατρο, όπου έκανε πρεμιέρα στο θέατρο "Ντόνμαρ Γουέρχαουζ" στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου του 2003 με μεγάλη επιτυχία.


Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ έως τις 6 Ιουνίου
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων
11361 Αθήνα
Τηλ.: 210 8656004, 8624392

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση, Σκηνοθεσία, Σκηνικό, Μουσική επιμέλεια: Μίνα Αδαμάκη
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:30
Παρασκευή 21:30
Σάββατο 19:00 και 21:30
Κυριακή 20:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 20€
Φοιτητικό: 15€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75 λεπτά

Πηγή: To Vima.gr