Το γνωστό παραμύθι θα ζωντανέψει στο Θέατρο Badminton από τους χορευτές του φημισμένου Royal Moscow Ballet στις 22, 23 και 24 Μαΐου.

Υπάρχουν κάποια έργα που, όσες φορές κι αν τα δει κανείς, δεν του φτάνουν. Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Μας μάγεψε ως παιδιά, εξακολουθεί να μας μαγεύει ως ενήλικες. Φταίει ο μύθος (από το παραμύθι του Σαρλ Περό) που διατηρεί αμείωτη τη γοητεία του, φταίνε η αθάνατη μουσική του Τσαϊκόφσκι και η χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, φταίει και η ακόρεστη δίψα μας για συγκίνηση και περιπέτεια που το έργο προσφέρει απλόχερα.

 

Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι το δεύτερο από τα τρία μπαλέτα που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι –τα άλλα δύο είναι η «Λίμνη των κύκνων» και ο «Καρυοθραύστης». Το έγραψε κατόπιν παραγγελίας από τον διευθυντή των Αυτοκρατορικών Θεάτρων της Αγίας Πετρούπολης, Ιβάν Βσεβολόζσκι, ο οποίος διατηρούσε αμείωτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του συνθέτη παρά την ψυχρή υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στο προηγούμενο έργο του, τη «Λίμνη των κύκνων».   

 

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα καλούν όλες τις νεράιδες και τις μάγισσες της χώρας να γίνουν νονές στα βαφτίσια της πρωτότοκης κόρης τους, της πριγκίπισσας Αυγής. Ξεχνούν όμως να  καλέσουν τη μάγισσα Καραμπός. Την ώρα της βάφτισης κι ενώ οι νεράιδες προσφέρουν η καθεμιά και από μία αρετή στο μωρό, καταφθάνει η Καραμπός πολύ θυμωμένη και ρίχνει μία φοβερή κατάρα στην Αυγή. Στα 16α γενέθλιά της, θα τρυπήσει το δάχτυλό της μ’ ένα αδράχτι κι αυτό θα την οδηγήσει στο θάνατο! Όμως επεμβαίνει η καλή νεράιδα Πασχαλιά, που δεν έχει δώσει ακόμη τη δική της ευχή και αλλάζει την κατάρα της Καραμπός: η Αυγή δεν θα πεθάνει αλλά θα πέσει σε βαθύ ύπνο. Μαζί της και όλο το παλάτι.  Ύστερα από εκατό χρόνια θα την ξυπνήσει ένας πρίγκηπας με το φιλί του και θα την παντρευτεί.

 

Η πρεμιέρα της «Ωραίας Κοιμωμένης» έγινε στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου του 1890 παρουσία του τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ. Με εννέα χρόνια καθυστέρηση, το 1899, το έργο μεταφέρθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας ενώ το 1921 ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο απ’ όπου άρχισε την θριαμβευτική πορεία του στα θέατρα της Δύσης.

Την περιπέτεια της «Ωραίας Κοιμωμένης» θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου Badminton οι χορευτές του συγκροτήματος Royal Moscow Ballet, ενός συγκροτήματος-θεματοφύλακα της τέχνης του ρωσικού κλασικού μπαλέτου. Τα μέλη του προέρχονται από τις μεγαλύτερες ακαδημίες χορού της Ρωσίας ενώ συνεργάζεται και με κορυφαίους χορευτές άλλων συγκροτημάτων όπως το Μπολσόιμ το Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ) και το Στανισλάφσκι.

 

 
«Η Ωραία Κοιμωμένη» από το Royal Moscow Ballet, Θέατρο Badminton,  Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Μαΐου στις 20:30 και Κυριακή 24 Μαΐου στις 17:30. Τιμές εισιτηρίων: 40, 32, 24 και 16 ευρώ αναλόγως ζώνης το κανονικό και 20, 16, 12 και 8 ευρώ αναλόγως ζώνης το φοιτητικό/μαθητικό. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια. Προπώληση εισιτηρίων: Στα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, στο τηλ. 210 8840600 και στις διευθύνσεις abcd.gr και viva.gr.