Άλλο ένα καλοκαίρι, άλλη μια επανάληψη αρχαίας κωμωδίας και άλλη μια επανεκδοχή, ενός έργου που πέρυσι είχε σπάσει τα ταμεία, της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη, επιστρέφει πάλι. Πέρυσι η εξαιρετική συνεργασία του Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα «χάρμα οφθαλμών», για τους περισσότερους τουλάχιστον, καθιστώντας την μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του περσινού καλοκαιριού αλλά και του φθινωπόρου στο ΘΕΑΤΡΟΝ.

Φέτος λοιπόν θα δούμε μια εκδοχή της παράστασης λίγο διαφορετική. Πρόκειται να είναι ένα εγχείρημα από 6 θιασάρχες. Ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, η Βάσια Τριφύλλη, αλλά και ο Κώστας Βουτσάς, θα αποτελούν τα βασικότερα συστατικά αυτής της παράστασης.

 Eνώνονται για ένα έργο άκρως φεμινιστικό και αντιπολεμικό. Φυσικά, η εμφάνιση και των έξι μαζί κρύβει μερικούς μικρούς σκόπελους. Ο Αριστοφάνης ενδείκνυται για αναχρονισμούς στα κείμενα του, καθώς πολλά έχουν πολιτικές προεκτάσεις, που δεν είναι και πολύ διαφορετικές από την εποχή μας. Η δημαγωγία και η «λαμογιά» δεν είναι σημείο των καιρών, αλλά υπήρχε από τη στιγμή, που υπήρξε και η εξουσία. Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να κρύβει αυτό το έργο με τους συγκεκριμένους συντελεστές, είναι πως αν δε δοθεί προσοχή, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επιθεώρηση ή ακόμα και σε ένα θέαμα χαμηλής ποιότητας, όπως πολλές φορές έχει γίνει στο παρελθόν, πολύ μακριά από την ουσία του κειμένου.

Το μόνο που μένει, είναι να ελπίζουμε για το καλύτερο. Το τι πραγματικά θα δούμε, θα αποκαλυφτεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο «Κατράκειο Θέατρο» Πειραιά. Αναμένουμε...


πηγή: downtown.gr