Η μουσική, με πολλούς και διαφορετικούς ήχους και τις μελωδίες της, θα πρωταγωνιστήσει σήμερα για τη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, κατά την οποία τα περισσότερα μουσεία της Ελλάδας μένουν ανοιχτά έως αργά και με ελεύθερη είσοδο. Ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα, θα είναι σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης έχοντας, μάλιστα, εφαρμόσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την ανάδειξη των πολύτιμων επιγραφών του. Το βράδυ (στις 8:30 μ.μ.) το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Ε. Καλκάνη, η οποία θα παρουσιάσει έργα Beethoven, Musorgsky, Faure και Borodin με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου.

Ηχητικά και οπτικοακουστικά έργα που προσεγγίζουν τη μνήμη και την προσωπική εκμυστήρευση συνθέτουν την έκθεση «Εκμυστηρεύσεις» που θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχτα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κτίριο Ωδείου Αθηνών/ Βασ. Γεωργίου 17-19 & Ρηγίλλης). Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η δράση ανταλλαγής βιβλίων μεταξύ των επισκεπτών του ΕΜΣΤ, «Bookcrossing».

Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα παραμείνει ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο, η έκθεση «Τιμή στον Γιάννη Μόραλη» στην Εθνική Πινακοθήκη (Μιχαλακοπούλου 1), ενώ στις 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιήσει ξενάγηση η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Συναυλία τζαζ δίνει το κουαρτέτο της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα από τους παραγωγούς του Kosmos 93,6, στις 9.00 μ.μ., στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Για όσους βρεθούν στην Πλάκα, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3) φιλοξενεί «Μουσικό Ταξίδι στην Ελληνική Ανατολή» με τους Στρατή Ψαραδέλλη, Χρήστο Σίκκη, Μαρία Θεοφανίδου κ.ά. (8.00 μ.μ.) και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Κυδαθηναίων) γιορτάζει με συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό (7.30 μ.μ.).

Πολυτοπική εγκατάσταση από τον συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής Δημήτρη Πετσετάκη, με τίτλο «Memorai du mai» θα έχει στηθεί στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλισία 8.30 μ.μ.), ενώ από τις 7 το απόγευμα πραγματοποιούνται εργαστήρια ζωγραφικής και αφήγησης για παιδιά.

Από τις 9 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων» καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά», ενώ ομιλία δίνει, στις 7.00 μ.μ., ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς με θέμα: «Μνήμη και Μαρτυρία στην Ψηφιακή Εποχή. Το έργο μας για την οικογενειακή μνήμη των προσφύγων».

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» (Λεωφ. Δεκελείας 152 και Ατταλείας 2, Ν. Φιλαδέλφεια) θα βρεθούν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Icom, Τέτη Χατζηνικολάου, και άλλοι, για την εκδήλωση «Μουσεία και Μνήμη» (7.30 μ.μ.).Πηγή: ethnos.gr