Περιορισμένο χρονικά, περιορισμένο και ποσοτικά (σε αριθμό συμμετεχόντων) είναι το φετινό -δεύτερο- Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης», που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. «Θέλουμε τους νέους και τους θέλουμε τώρα», είναι ο υπότιτλος του πολυήμερου φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου 19 ομάδες, νεανικά σχήματα και δημιουργοί (θέατρο, χορό, μουσική, hip hop, ακροβατικά, video art, φωτογραφία κ.α.) παρουσιάζουν και φέτος τις δουλειές τους στον υπαίθριο χώρο αλλά και στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη.

«Πρωτόπαιξα στην Επίδαυρο σε ηλικία 43 ετών και με χαρακτήριζαν «νέο σκηνοθέτη». Είναι αστείο. Στις ηλικίες των συμμετεχόντων (16-30 χρόνων) βρίσκεται το δυναμικό μέλλον. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να χαθούν στην αγριότητα της αγοράς και στον αμοραλισμό των πολυκαταστημάτων της τέχνης. Η ανυπόταχτη σκέψη, το δίκαιο της νεότητάς τους, η ανένταχτη παρουσία τους είθε να μας σηκώσουν από τον καναπέ της ρουτίνας και της αβάσταχτης κανονικότητας» έλεγε σήμερα παρουσιάζοντας τα σχήματα των νέων που συμμετέχουν στο φετινό «Χώρο Δράσης», ο εμπνευστής του - καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης Χατζάκης.

 Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει μόλις 20 μέρες (πέρσι ξεπέρασε τις 40) και πραγματοποιείται από τις 25 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή 19 ομάδων (πέρσι μετείχαν 28) καλλιτεχνικής έκφρασης. Ανάμεσά τους, η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιχειρεί να ανεβάσει το πρώτο της μιούζικαλ, η θεατρική ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», η οποία εντάσσει τη θεατρική εμπειρία στο πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας, έξι δυναμικές ομάδες streetdance που παρουσιάζουν χορογραφίες βασισμένες σε εντυπωσιακές ακροβατικές φιγούρες, ομάδες χορού σε ενδιαφέρουσες performances και χοροθεατρικές παραστάσεις, αλλά και ένας ταλαντούχος νέος τενόρος ο οποίος δίνει το πιο χαοτικό jazz- rock οπερατικό σόου.

Παράλληλα στη διάρκεια του Φεστιβάλ (25/6 έως 16/6), στο φουαγιέ του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Όψεις του Χώρου Δράσης». Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή σαράντα φωτογραφιών οι οποίες προέκυψαν από την συμμετοχή της ομάδας «Όψεις» του Δήμου Σταυρούπολης στην περσινή διοργάνωση, μεταφέροντας ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από τις περσινές παραστάσεις, τις εκδηλώσεις, τις πρόβες και τα παρασκήνια του «Χώρου Δράσης».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη 25 Μαΐου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών με την 40μελή θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) η οποία παρουσιάζει το μιούζικαλ «Και γιατί η ζωή να μην είναι μιούζικαλ;»

Όλες οι εκδηλώσεις του «Χώρου Δράσης» θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.