Στις 23 Ιουνίου ξεκινούν οι (δωρεάν) εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά 5 έως 12 ετών που οργανώνει το Μουσείο.

Οι γονείς παιδιών 5 έως 12 ετών γνωρίζουν καλά το πρόβλημα: πώς μπορείς να απασχολήσεις δημιουργικά ένα παιδί το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο κλείσιμο του σχολείου και τις οικογενειακές διακοπές; Εννοείται ότι το πρόβλημα είναι πιο οξύ για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων όπου το ελεύθερο παιχνίδι αποκλείεται για διάφορους λόγους.

Γι’ τον λόγο αυτό και για να προάγουν το ενδιαφέρον των αυριανών πολιτών για την αρχαία ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας, μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διοργανώνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με ποικίλα θέματα που συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία και απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι πρωτοπόρο σε παρόμοιες δραστηριότητες. Όσοι έχουν παρευρεθεί στα χειμωνιάτικα κυριακάτικά πρωινά με παραμύθια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου, το γνωρίζουν.

Για το καλοκαίρι λοιπόν το μουσείο προτείνει μια ολόκληρη σειρά δράσεων, η καθεμία κατάλληλη για διαφορετικό ηλικιακό γκρουπ, που θα διαρκέσουν από 23/6 έως 23/7/2015. Οι δράσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα παιχνίδια αναζήτησης και τα εικαστικά εργαστήρια.

Οι δράσεις αναλυτικά:

Α) Παιχνίδια αναζήτησης με δύο (2) διαφορετικές θεματικές:

  • Αρχαία παιχνίδια
  • Μυθικά πλάσματα

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την καθοδήγηση των υπευθύνων αρχαιολόγων. Το ταξίδι της αναζήτησης ολοκληρώνεται με την ανακάλυψη του κρυμμένου Θησαυρού.      

Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:30

Β) Εικαστικά εργαστήρια με πέντε (5) διαφορετικές θεματικές στο αίθριο  του Μουσείου:

  • Μαθαίνω για τα αρχαία παιχνίδια και  συμμετέχω σε εργαστήρι κατασκευής ίυγγας
  • Μαθαίνω για τα μυθικά πλάσματα και συμμετέχω σε εργαστήρι κατασκευής Σειρήνας
  • Γνωρίζω τον φυσικό κόσμο της προϊστορικής Σαντορίνης και δημιουργώ το δικό μου έργο εμπνευσμένο από την τοιχογραφία της Άνοιξης
  • Φέρνω από το σπίτι μου ανακυκλώσιμα υλικά  και φτιάχνω με κολάζ αρχαία μουσικά όργανα, παιχνίδια, μυθικά πλάσματα, θεατρικές μάσκες, ψηφιδωτά και άλλα εκθέματα του Μουσείου
  • Καλωσορίζω το καλοκαίρι και δημιουργώ στο Μουσείο το δικό μου καλοκαιρινό αναμνηστικό, εμπνευσμένο από έκθεμά του.

Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:00

Η κατάταξη των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους γίνεται σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του προγράμματος κατά τη δήλωση συμμετοχής. Εκτός από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι μικροί φίλοι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ευχάριστα στον εκθεσιακό χώρο με παιχνίδια αναζήτησης και να λάβουν αναμνηστικά δώρα.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.Έναρξη δηλώσεων:  15 Ιουνίου 2015. Τηλ. επικοινωνίας: 2132144813 και 2132144814. Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 π.μ.  –  14:00 μ.μ.. Fax: 210 8213 573Ηλεκτρονική δ/νση: www.namuseum.gr. Email: [email protected]