Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Σταμάτης Σπανουδάκης, Yannis, Αρλέτα, Αΐντα Γκομέζ, Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δίνουν ραντεβού το φθινόπωρο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκτός του Ελληνικού Φεστιβάλ παραγωγών, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το ΚΑΣ, σε προχθεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση του ρωμαϊκού ωδείου σε 20 παραγωγές, από τα τέλη Αυγούστου έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ωστόσο, λόγω του ότι για δύο εκδηλώσεις οι ημερομηνίες συμπίπτουν, θα εξεταστεί το πώς μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα (να μετατεθεί η μία εκ των δύο).

Η Σαλώμη συναντά τη Μήδεια

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη (28/8). Συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, με τα έργα «Αξιον Εστί» και «Ρωμιοσύνη», για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ-Νόστος (30/8). Συναυλία του Yannis με τη 17μελή ορχήστρα του - δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβας, γεγονός που μπορεί να μη γίνει αποδεκτό από τον συνθέτη (4/9). Συναυλία αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο, με τους Μ. Φαραντούρη και Αλ. Ιωαννίδη (5/9). «Μικρά Διονύσια» από το ΚΘΒΕ (7/9). Συναυλία αφιερωμένη στον Σταμάτη Σπανουδάκη (9/9). Συναυλία με έργα Σταύρου Ξαρχάκου, από την οργάνωση «Μαζί για το παιδί» (11/9). «Οθέλλος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία των Γ. Κιμούλη - Κ. Μαρκουλάκη (13/9). Συναυλία της Βανέσας Μέι (14/9). «Θέατρο στους δύσκολους καιρούς», παράσταση από το «Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών» (19/9).

Χοροθέατρο «Φλαμένκο Οϊ», σε σκηνοθεσία Κάρλος Σάουρα, υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας (21/9). Συναυλία από τη «Συμφωνική Ορχήστρα της Βαρσοβίας», υπό τη διεύθυνση του Κρίστοφερ Γουόρεν Γκριν (23/9). «Αριστοφάνους Αχαρνής, Αριστοφάνους Πλούτος και άλλα τραγούδια για ευγενείς κανταδόρους», σε μουσική, σκηνοθεσία και κείμενα του Διονύση Σαββόπουλου, από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (ατελώς) (25/9). Συναυλία με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Κάντο Χενεράλ», «Μουτχάουζεν», «Πνευματικό Εμβατήριο» και «Ενας Ομηρος». Τραγουδούν οι Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδής, Δ. Καβράκος (26/9). «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Μέρος των εσόδων θα δοθεί για την ανάπλαση του περιπτέρου της αρχαίας Μαντίνειας (27/9). Συναυλία με έργα του Δ. Παπαδημητρίου (3/10). Μουσικοχορευτική παράσταση «Σαλώμη», με την Αΐντα Γκομέζ (5/10). Συναυλία της Αρλέτας (6 ή 7/10). Η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με το πότε θα γίνει η συναυλία του Γιάννη Σπανού. Για τις 22 Σεπτεμβρίου είχε προγραμματιστεί συναυλία προς τιμήν του Γιάννη Σπανού. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση η συναυλία να μετατεθεί για τις αρχές Οκτωβρίου, αν συμφωνήσουν οι διοργανωτές, καθώς η ημερομηνία αυτή έχει ζητηθεί και από τον καθηγητή αγγειοπλαστικής Χρήστο Λιάπη για την παρουσίαση παράστασης («Θεογονία, ο μύθος της Ευρώπης» από το χοροθέατρο «Ροές»), με αφορμή τη διεξαγωγή του 25ου Διεθνούς Συνεδρίου Αγγειοχειρουργικής στην Αθήνα.

Από τα 28 αιτήματα που έφτασαν στην αρμόδια επιτροπή (φέτος «μπήκε μια τάξη» στα αιτήματα, διότι υπήρχε καταληκτήρια ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων) εγκρίθηκαν τελικά τα 20. Σε αυτές τις εκδηλώσεις προστίθενται δύο παραγωγές, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (εγκρίθηκαν προχθές και όλες οι παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών), οι οποίες «μπαίνουν» μέσα στις εκτός Φεστιβάλ παραστάσεις: «Μήδεια» του Ευριπίδη από το «Απλό Θέατρο» (2, 3/9), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη και με πρωταγωνιστή τον ίδιο (16, 17/9). Το ΚΑΣ ενέκρινε επίσης και τέσσερις παραστάσεις του «Ναμπούκο», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (26, 27, 28, 29/7). Τα τέλη για κάθε παράσταση είναι 3.000 ευρώ και για κάθε πρόβα 1.500 ευρώ (εκτός των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, στις οποίες παραχωρείται ατελώς).

Εκδηλώσεις όπως η αποχαιρετιστήρια συναυλία της Μίλβα, το γκαλά μπαλέτου (επειδή δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις με χορευτές), η συναυλία του Μπαρτ Μπάκαρα (ζητήθηκε ημερομηνία εντός του Φεστιβάλ Αθηνών), η εκδήλωση των «Εν Καρδία» με τίτλο «Οι Ελληνες συναντούν τους Ελληνες», οι δύο συναυλίες της Λιβανέζας Μαγκίντα αλ Ρουμί (οι διοργανωτές δεν απέστειλαν συμπληρωματικές διευκρινίσεις) και τα «Κάρμινα Μπουράνα» από το Κέντρο Φωνής και Κατάποσης επειδή ήταν εκπρόθεσμη αλλά και γιατί υπήρχε ήδη στο πρόγραμμα έμειναν εκτός Ηρωδείου.

    * ΤΑ ΕΡΓΑ
      Δεν αναστέλλεται το αναστηλωτικό πρόγραμμα στο Ηρώδειο λόγω των εκδηλώσεων. Συνεχίζονται τα έργα συντήρησης στο θύρωμα, η αναστήλωση της ανατολικής παρόδου, η στερέωση και περάτωση των εδωλίων. Από τη γενική γραμματέα ζητήθηκε επιστημονική μελέτη για το αν και πόσο καταπονείται το μνημείο και πόσες παραγωγές μπορεί να αντέξει, ούτως ώστε να εκδοθεί κανονιστική απόφαση για το πόσες ημέρες θα παραχωρείται.

Πηγή: ethnos.gr