Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα προσφέρουν την προβολή της ταινίας του βωβού κινηματογράφου «Ο Στρατηγός» και τη συναυλία με ελεύθερη είσοδο

Ο «Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον περιλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις λίστες με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πρόκειται για ασπρόμαυρη, βωβή  κωμωδία του 1926 με κεντρικό ήρωα τον Τζόνι Γκρέι, μηχανικό τρένων στον αμερικανικό Νότο, ο οποίος αναγκάζεται να καταδιώξει σε εχθρικό έδαφος έναν κατάσκοπο των Γιάνκηδων, όταν ο τελευταίος κλέβει το τρένο στο οποίο επιβαίνει και η αγαπημένη του πρώτου Άναμπελ.

Η ταινία ανήκει σε αυτές που πρέπει κανείς να έχει δει έστω μία φορά στη ζωή του για να καταλάβει τι σημαίνει ιδιοφυής ηθοποιός. Ο Μπάστερ Κίτον ως Τζόνι Γκρέι παραδίδει μαθήματα οικονομίας και ρυθμού, αιφνιδιάζοντας τους θεατές ακόμα και σήμερα, ενενήντα χρόνια μετά από την δημιουργία της ταινίας.

Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών όμως δεν μας προσκαλεί απλά και μόνο για να δούμε μια ταινία, έστω και αριστούργημα. Μας προσκαλεί για να παρακολουθήσουμε με την όραση και την ακοή μας ένα πρωτότυπο εγχείρημα: η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, θα ντύσει μουσικά την ταινία, πατώντας πάνω σε αυθεντικές παρτιτούρες.

Το μοναδικό αυτό project θα είναι ανοιχτό στο κοινό με πρωτοβουλία όλων των συντελεστών ώστε, παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε, το κοινό της Θεσσαλονίκης να μπορέσει να νιώσει τη συγκίνηση και την παρηγοριά που μόνο η υψηλή τέχνη μπορεί να προσφέρει.

Προβολή της ταινίας «Ο Στρατηγός» και συναυλία, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Πέμπτη 9 Ιουλίου, ώρα 21:30. Είσοδος: Δωρεάν.