Υπολογιστές µε ψυχή, ψηφιακές πατηµασιές, παζλ µε χαρτόκουτα και αισθητήρες και 250 έργα βιντεοτέχνης επιφυλάσσει το Athens Video Art Festival που ξεκινάει απόψε στην «Τεχνόπολη». Ποιος είπε ότι ο υπολογιστής δεν έχει ψυχή; Κρύβει µέσα του έναν άνθρωπο που κοιµάται, ξυπνά, βουρτσίζει ταδόντια του, µιλάει µε την κοπέλα του. Και αρκεί να του πληκτρολογήσουµε µια εντολή για νατην εκτελέσει! Οι... άπιστοι δεν έχουν παρά να προσέλθουν στο Athens Video Art Festival και να δοκιµάσουν να δώσουν τις δικές τους εντολές σε µία από τις 100 βιντεοεγκαταστάσεις της φετινής διοργάνωσης, που παρά την οικονοµική κρίση δίνει δυναµικά το «παρών».

Περισσότερα από 200 έργα animation, 100 δηµιουργίες βιντεοτέχνης, 100 εγκαταστάσεις, τρεις περφόρµανς και οκτώ webart επιλέχθηκαν από τις 2.000 και πλέον συµµετοχές που έφτασαν στο µεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων µέσων στην Ελλάδα, το οποίο συµπληρώνει φέτος έξι χρόνια παρουσίας και υπόσχεται τουλάχιστον εννέα ώρες προβολών ηµερησίως.

Πρωταγωνίστριες, χώρες της αµερικανικής ηπείρου και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάµεις της βιντεοτέχνης – Γερµανία, Βρετανία, Σουηδία και ∆ανία. Η Ελλάδα δεν λείπει. Μπορεί αριθµητικά οι συµµετοχές να µην είναι πολλές, αλλά το επίπεδο είναι ιδιαιτέρως υψηλό, υποστηρίζουν οι διοργανωτές. Και αποκαλύπτουν πως σχεδόν όλα τα ελληνικά έργα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, στηλιτεύουν µε χιούµορ την κρίση και τα βάζουν τόσο µε το πολιτικό σύστηµα όσο και µε την κοινωνία.

Τον δρόµο των επισκεπτών του φεστιβάλ – που και φέτος θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο «Tεχνόπολις» – θα «κόβει» ένας σωρός από χαρτοκιβώτια. Οταν θα πλησιάζουν όµως, θα βλέπουν το πρόσωπό τους – χάρη στην τεχνολογία του iPad και ειδικών αισθητήρων – να προβάλλεται πάνω στα κουτιά δηµιουργώντας ένα αλλόκοτο παζλ.

Σε µια άλλη γωνιά, λευκές πατηµασιές θα αφήνουν πίσω τους οι περαστικοί, σαν να έχουν πατήσει σε ασβέστη. Καιτα χνάρια τους θα διασταυρώνονται µετων υπολοίπωνσε µια εγκατάσταση που εντοπίζει τα βήµατά µας, ενώ, αν σταθούµε µπροστά σε έναν υπολογιστή και µιµηθούµε ένα κουνέλι, γιαπαράδειγµα, βάζοντας τα χέρια µας κοντά στα αυτιά, θα εµφανιστεί στην οθόνη µια µάσκα κουνελιού.

Το Athens Video Art Festival των 11.500 επισκεπτών, ωστόσο, δεν έχει µόνο διαδραστικές και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και έργα βιντεοτέχνης. Μετά τα αφιερώµατα των προηγούµενων χρόνων σε µεγάλα ονόµατα της βιντεοτέχνης, όπως ο Μπιλ Βιόλα και ο Αντι Γουόρχολ, φέτος η διοργάνωση εστιάζει στο Fluxus – το καλλιτεχνικό κίνηµα που γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘60 και πέντε δεκαετίες µετά παραµένει ζωντανό, προκλητικό, παιχνιδιάρικο και αν µη τι άλλο ενδιαφέρον – µέσα από δύο ντοκιµαντέρ και 78 έργα βιντεοτέχνης.

Βήµα και στους καλύτερους ανερχόµενους καλλιτέχνες από τον ευρύτερο χώρο της new media art σκηνής, αλλά και σε δώδεκα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, µε αποκλειστικό υλικό και επίσηµους προσκεκληµένους, δίνει η αθηναϊκή διοργάνωση στην ενότητα «Believe the Hype».

Η µουσική δε θα λείψει ούτε και φέτος από την «Τεχνόπολι». Με σύνθηµα «Music is the healing force of the universe», το Athens Video Art Festival 2011 εντάσσει στο πρόγραµµά του ένα µουσικό line-up από εγχώρια αλλά και διεθνή ονόµατα µε δύο µουσικές σκηνές – για πρώτη φορά υπάρχει inner stage –, έτσι ώστε η γιορτή να συνεχίζεται έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

   

Πηγή: tanea.gr