Τη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη, του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη που «σφράγισε» με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, τιμά το Φεστιβάλ Αθηνών, μέσα από ένα «τρίπτυχο» αφιέρωμα. Πολύπλευρη προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και αποδοχή, ο αρχιτέκτονας, μαθηματικός και προ πάντων στοχαστής Ιάννης Ξενάκης έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο συνθέτης που εισήγαγε πρώτος τον επιστημονικό λογισμό στη μουσική συνθετική διαδικασία.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, τρία σημαντικά μουσικά σύνολα που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική διατρέχουν το έργο του, το οποίο σήμερα επανέρχεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις συναυλίες του πολυβραβευμένου «Arditti Quartet» (3 Ιουνίου), της περίφημης «London Sinfonietta» υπό τη διεύθυνση του νεαρού Ryan Wigglesworth (6 Ιουνίου) και τη μουσική παράσταση του ανερχόμενου «Ergon Ensemble» με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο (8 Ιουνίου). Ολες οι συναυλίες θα δοθούν στην Πειραιώς 260 (Η).

Από τα κορυφαία σύνολα σύγχρονης μουσικής, η «London Sinfonietta», υπό τη διεύθυνση του ταχύτατα ανερχόμενου νεαρού μαέστρου Ryan Wigglesworth, ερμηνεύει σε αυτό το αφιέρωμα έργα που ο Ιάννης Ξενάκης συνέθεσε κατά τη διετία 1975?77. Το μουσικό σύνολο, γνωστό για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες και τις τολμηρές επιλογές στα προγράμματά του, καλεί το κοινό να εξερευνήσει τις πρωτοπόρες συνθέσεις του Ξενάκη.

Θα παρουσιάσει τα: «Επεί για αγγλικό κόρνο, κλαρινέτο, τρομπέτα, 2 τρομπόνια και κοντραμπάσο» (1976), «Κόττος για βιολοντσέλο» (1977), «Φλέγρα για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο» (1975), «Διάτοπο ? Ο μύθος του Ηρός για μαγνητοταινία» (1977).

Την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του ιδιότυπου Ελληνα δημιουργού φιλοδοξεί να αναδείξει η παράσταση «Ξενάκης σε Α' πρόσωπο», μέσα από την παράλληλη σκηνική αφήγηση κειμένων, την προβολή φωτογραφικού υλικού, βίντεο και την ακρόαση ηλεκτροακουστικών έργων. Η σειρά παρουσίασης του λόγου, της εικόνας και της μουσικής παρακολουθεί με ακριβή χρονολογική συνέχεια την πορεία του Ιάννη Ξενάκη στη ζωή, ενώ τα κείμενα και το υλικό επιλέχθηκαν με κριτήρια μουσικολογικής συνέπειας και αφηγηματικής συνοχής.

Το ελληνικό μουσικό σύνολο «Ergon Ensemble», υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Τσούχλου, ερμηνεύει έργα αντιπροσωπευτικά των κύριων συνθετικών περιόδων του Ιάννη Ξενάκη, από την πρώιμη περίοδο μέχρι το τέλος του: Διπλή Ζυγιά (πρώιμη αναζήτηση στις ρίζες), Ανακτορία (στην ομορφιά και τον έρωτα), Χάρισμα (μαγικά, στην ψυχή που φεύγει), Παλίμψηστο (σαν το ξαναχάραγμα σβησμένου πάπυρου), Κέρεν (ένταση από αρχαϊκό κέρας), Rebonds (με την ενέργεια του πρωτόγονου παλμού των κρουστών), O-Μέγα (η δραματική αναγνώριση του τέλους).


«Arditti Quartet»
θεωρείται από πολλούς ίσως το σημαντικότερο κουαρτέτο των ημερών μας. Είναι σίγουρα το πλέον αρμόδιο για να μας ξεναγήσει στα έργα του Ιάννη Ξενάκη, καθώς ο Ελληνας συνθέτης, με αφετηρία το έργο «ST/4» (1962), έγραψε για το «Arditti Quartet» όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του. Διάσημο παγκοσμίως για τις εμπνευσμένες, υψηλού επιπέδου ερμηνείες του τόσο σε έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου όσο και των αρχών του 20ού αιώνα, το Κουαρτέτο «Arditti» θα παρουσιάσει τα έργα του Ιάννη Ξενάκη «Τέτορα για κουαρτέτο εγχόρδων» (1991), «ST/4» για κουαρτέτο εγχόρδων (1962), «Ιχώρ» για τρίο (1978), «Τετράς, για κουαρτέτο εγχόρδων» (1983). Ο Ελληνας πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος συμπράττει στο έργο «Ακεα» για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων και ερμηνεύει το δεξιοτεχνικά απαιτητικό «Ευρυάλη» για πιάνο (3 Ιουνίου).

    * Από τη Βράιλα
      Ο ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης Ιάννης Ξενάκης γεννήθηκε το 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας. Συνέθεσε περίπου 130 έργα, δίδαξε σύνθεση στη Σορβόνη, ανακηρύχτηκε διδάκτωρ και καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Πηγή: ethnos.gr