«Ολες μου οι ταινίες ήταν λίγο-πολύ προφητικές. Η «Περίπολος» λειτούργησε μόνο δύο μήνες σαν προφητική. Γιατί δυο μήνες μετά το τέλος των γυρισμάτων είχαμε το πυρηνικό επεισόδιο του Τσέρνομπιλ. Αλλά αυτό αποτελεί το ένα σκέλος της. Είναι και μια ταινία που μιλάει για το σήμερα, κι ας της λείπουν οι άνθρωποι. Είναι μια ταινία πάνω στη μοναξιά, στην έλλειψη επικοινωνίας, στη διάλυση που υπάρχει σήμερα», είχε πει ο Νίκος Νικολαΐδης για την «Πρωινή περίπολο», την τέταρτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία της φιλμογραφίας του, που εγκαινιάζει αύριο, στις 9.00 μ.μ., το αφιερωμένο στο έργο του πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Πρωτοποριακή για την εποχή της, η «Πρωινή Περίπολος» (1987), με πρωταγωνιστές τους Μισέλ Βάλεϊ και Τάκη Σπυριδάκη, διαδραματίζεται σε μια κατεστραμμένη πόλη, όπου μια γυναίκα προσπαθεί να περάσει στην απαγορευμένη ζώνη. Η γυναίκα με τα βαθυγάλανα μάτια θα γνωρίσει έναν άντρα της πρωινής περιπόλου και οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια πορεία προς τη θάλασσα. Ανάμεσά τους γεννιέται μια ιστορία αγάπης σε έναν κόσμο βίας και θανάτου.

Αμέσως μετά, σειρά στην οθόνη έχει το δεύτερο φιλμ του δημιουργού, «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα» (1979), η πιο γνωστή και δημοφιλής ταινία του (απαγορεύτηκε τότε η προβολή της από το υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως) μαζί με τη «Γλυκιά συμμορία». Πέντε 40άρηδες, μετέωροι όλοι, ξανασυναντιούνται μετά από πολλά χρόνια για να ξαναστήσουν την παλιά συμμορία της εφηβείας τους. Πρωταγωνιστές οι Αλκης Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Χρήστος Βαλαβανίδης, Ρίτα Μπενσουσάν, Ολια Λαζαρίδου και Δημήτρης Πολύτιμος.

«Μιλάω για την καταραμένη γενιά του '50, τους περιθωριακούς, τους επαναστάτες του μπλου τζιν, τους ροκ 'ν' ρόλερς, τους χαμηλούς οδηγούς των κλεμμένων Μπουίκ, στη Συγγρού, τους πεζοδρομιάκηδες των Ιουλιανών, που επέλεξαν τελικά την αναχώρηση, πράξη υψηλής πολιτικής σημασίας - ενάντια στο συναίσθημα-σύνθημα των πολιτικών σούπερ μάρκετ», σχολίαζε ο Νίκος Νικολαΐδης για το φιλμ.

Κατά τη διάρκεια του επταήμερου αφιερώματος στον δημιουργό θα προβληθούν στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και στον θερινό όλες οι ταινίες του.

Αύριο στο κτίριο «Λαΐς» θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής περισσότερων από 25 εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το έργο του. Παράλληλα, στο φουαγιέ η σύζυγός του, Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου, μας προσκαλεί σε ένα ανοιχτό σκηνικό «Νικολαϊδικής» ατμόσφαιρας με κοστούμια και αντικείμενα από τις ταινίες, πλαισιωμένα από σχέδια, μακέτες, εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Νικολαΐδη, αφίσες κι έργα τέχνης.

Η είσοδος στις προβολές των «Lacrimae rerum», «Directing hell», Διαφημίσεις Νίκου Νικολαϊδη και στην τηλεταινία «Το κορίτσι με τις βαλίτσες», καθώς και στην έκθεση ζωγραφικής, είναι ελεύθερη. Η τιμή του εισιτηρίου για δύο ταινίες είναι 7 €.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου, στον θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης, θα παίξουν live καλλιτέχνες και συγκροτήματα που είτε έχουν επενδύσει με τη μουσική τους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη είτε γράφουν νέες συνθέσεις ειδικά για το αφιέρωμα.

Οι Γιάννης Αγγελάκας 3, The Last Drive, The Boy και Simon Bloom θα κάνουν τη βραδιά διαφορετική, ενώ ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα παίξει στο πιάνο τις συνθέσεις με τις οποίες είχε επενδύσει τις ταινίες «Γλυκιά συμμορία» και «Πρωινή περίπολος».Πηγή: ethnos.gr