Τα σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών τα οποία ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι.

Το χαριτωμένο μουσείο της οδού Κυδαθηναίων στην Πλάκα είναι πανέτοιμο να υποδεχθεί για άλλη μια χρονιά τους μικρούς φίλους του και τους γονείς τους από Τρίτη έως Παρασκευή 10:00–14:00 και τα Σαββατοκύριακα 10:00-15:00. Στις επισκέψεις τους γονείς και παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις αίθουσες  που φιλοξενούν τις συλλογές του μουσείου ελεύθερα, σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα, ή να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το μουσείο για διάφορες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτά, τα παιδιά κατατάσσονται σε ομάδες και, με αφετηρία τις διάφορες συλλογές, εξοικειώνονται με τη χρήση αντικειμένων που έχουν σχέση με την ανθρώπινη διατροφή, το σώμα μας, την οικολογία, το ένδυμα κ.ά.. Τα προγράμματα αυτά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και απαιτείται προκράτηση θέσης κάποιες ημέρες πριν.

Τα προγράμματα αναλυτικά:

Προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 ετών με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο άνθρωπος και το σώμα του. Επιβίωση, τροφή, υγεία, καθαριότητα, ένδυση, υπόδηση, στολισμός σώματος»

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 και Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015
«Ανακατεύω το… φθινόπωρο!»

Τι χρώμα έχει το φθινόπωρο; Τι γεύση; Τα παιδιά ανακαλύπτουν υλικά και χρώματα του φθινοπώρου, τα συνδέουν με υλικά μαγειρικής και δοκιμάζουν να φτιάξουν τη δική τους πρωτότυπη και μοναδική συνταγή με υλικά της αρεσκείας τους!

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015
«Ελαιομαγειρέματα!»

Ποια σχέση έχει η ελιά με το λάδι; Πόσο καλό μας κάνει η χρήση του λαδιού; Τα παιδιά γνωρίζουν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ο καρπός της ελιάς, ανακαλύπτουν τη χρήση και διατροφική αξία της ελιάς και του λαδιού και παρασκευάζουν τα δικά τους ελιόψωμα.

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 και Σάββατο 31 Οκτωβρίου & Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
«Το σώμα μου, ένας μαγικός κόσμος»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το σώμα τους, τις διαφορές και τις ομοιότητες με τα σώματα των άλλων παιδιών και πειραματίζονται με τις δυνατότητες κίνησης του κάθε μέλους. Κατόπιν, με υλικά που είναι στη διάθεσή τους, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα καλαμάκια, ποτήρια μιας χρήσης, κουτάλια, σωλήνες και άλλα συνθέτουν ένα γλυπτό για το σώμα τους.

  • Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι
  • 11:00 – 11:45, 12:00 – 12:45, 13:00 – 13:45, 14:00 – 14:45
  • H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 7,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 6,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 5,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.
  • Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 3,50 ευρώ.

Προγράμματα για παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ  «Ο άνθρωπος μαθαίνει. Μάθηση, γνώση, αναψυχή, παιχνίδι, σπορ»

Κυριακή 4 Οκτωβρίου & Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015
«Παιχνίδια από παλιά»

Τα παιδιά μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, ανακαλύπτουν παιχνίδια του προηγούμενου αιώνα και εξοικειώνονται με τη χρήση τους. Αντιλαμβάνονται τις ομοιότητες και τις διαφορές των παιχνιδιών του σήμερα με τα παλαιότερα και δημιουργούν ένα δικό τους παιχνίδι

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015
«Παίζω με την ανακύκλωση»

Τα παιδιά μέσα από ένα επιδαπέδιο παιχνίδι εξοικειώνονται με μεθόδους οικολογικής συμπεριφοράς και προβληματίζονται για τον τρόπο που τα ίδια μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργούν έργα από άχρηστα υλικά και εκφράζονται δημιουργικά. 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου & Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
«Του κόσμου οι φορεσιές»

Πόσες διαφορετικές φορεσιές γνωρίζουμε; Ποιος είναι ο ρόλος τους; Τα παιδιά παρατηρούν, ερευνούν και ανακαλύπτουν φορεσιές από διάφορα μέρη του κόσμου. Τις συγκρίνουν και εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές, αντιλαμβάνονται τη χρήση τους και σχεδιάζουν τη δική τους φορεσιά.

  • Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι:
  • 12:00 – 13:00. H οικονομική συμμετοχή για 1 παιδί είναι 8,00 ευρώ, για 2 παιδιά είναι 7,00 ευρώ, για 3 παιδιά & άνω είναι 6,00 ευρώ & ενισχύει τους σκοπούς του Ε.Π.Μ.
  • Με την επίδειξη κάρτας ανεργίας, η οικονομική συμμετοχή για κάθε παιδί ανέρχεται σε 4,00 ευρώ.

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 210 33 12995.