Ενα δώρο σύγχρονης τέχνης και πολιτισµού προσφέρει ο διάσηµος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο στη Νέα Υόρκη.
Μία δυνατή ασύµµετρη φόρµα. Αυτή είναι σε µία φράση η γραµµή του Νέου Μουσείου Γουίτνεϊ που σχεδίασε ο βραβευµένος µε Πρίτζκερ Αρχιτεκτονικής Ρέντσο Πιάνο. Οι εργασίες για το Νέο Γουίτνεϊ αρχίζουν.

Και γι’ αυτόν τον λόγο ο ιταλός αρχιτέκτονας (που έχει αναλάβει και το έργο της Λυρικής Σκηνής και του Μητροπολιτικού Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος» στο ∆έλτα Φαλήρου) βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, στην έναρξη των τετραήµερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που σηµατοδοτούν τις οικοδοµικές εργασίες.

Η σκέψη του Ρέντσο Πιάνο γι’ αυτό το έργο έχει για αφετηρία την περιοχή. Γνωστός για τη µέθοδό του να συνδέει την αρχιτεκτονική µε το τοπίο, να µελετά τη φυσιογνωµία και τα κοινωνικά και οικονοµικά χαρακτηριστικά µιας περιοχής, ακολούθησε αυτήν τη µέθοδο και για το Νέο Μουσείο. Το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή Μιτπάκινγκ, στην οδό Γκάνσεβορτ, στα νότια του Μανχάταν, µεταξύ των οδών Γουέστ Στριτ και Χάι Λάιν. Και θα γειτνιάζει µε τα βιοµηχανικού χαρακτήρα κτίρια λοφτ της περιοχής, ενώ θα βρίσκεται υπεράνω του σιδηροδρόµου. Με αυτόν τον τρόπο το αρχιτεκτόνηµα θα προβάλλει σαν σύγχρονο γλυπτό.

Οι τελευταίοι όροφοι του µουσείου στη δυτική πλευρά θα εκτείνονται προς τον ποταµό Χάντσον και στην ανατολική πλευρά θα εισέρχονται βαθµιαία προς τα µέσα αφήνοντας άνοιγµα για τη θέα του υπερανυψωµένου πάρκου της Χάι Λάιν.

Ο Ρέντσο Πιάνο δίνει λοιπόν στους φιλότεχνους κατοίκους του Μανχάταν επιπλέον 18.581 τετραγωνικά µέτρα, ώστε το Νέο Μουσείο Γουίτνεϊ να παρουσιάζει σε αυτόν τον νέο χώρο περισσότερες εκθέσεις µε έργα των συλλογών του. Αλλά και να οργανώνει εκπαιδευτικά προγράµµατα, θεατρικές και εικαστικές εκδηλώσεις. Οι επιπλέον των εκθεσιακών αιθουσών νέοι χώροι θα περιλαµβάνουν µια ερευνητική βιβλιοθήκη, αίθουσες σεµιναρίων, χώρους συντήρησης έργων τέχνης, καθώς κι έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων για υπαίθριες και κλειστού χώρου πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Κεντρικό Μουσείο Γουίτνεϊ στη Μάντισον Αβενιου – σχέδιο του αρχιτέκτονα Μαρσέλ Μπρόιερ –, όταν εγκαινιάστηκε το 1966, είχε µια αρχική συλλογή 2.000 έργων, τα οποία αυξήθηκαν σε περισσότερα από 18.000 δηµιουργίες, αντιπροσωπευτικές της αµερικανικής τέχνης του 20ού και 21ου αιώνα.

Πηγή: tanea.gr