Οι καλοκαιρινές περιοδείες ξεκίνησαν και στο κηποθέατρο Παπάγου Ο «Άμλετ» (27-28/06) θα ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σέξπιρ δε χρειάζεται συστάσεις. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε την ιστορία, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβαίνει, αποκλείεται να μην έχουμε ακούσει το «Να ζει κανείς ή να μη ζει, ιδού η απορία», η έστω να το έχουμε πει μια φορά στη ζωή μας, ακόμα και αν δεν ξέρουμε από πού προέρχεται.

Αυτό το αριστούργημα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, θα ανέβει με μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση. Ο Άμλετ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής τραγωδίας. Μια εξουσία παρμένη με τη βία, ένας άνομος γάμος και ένας γιος που προσπαθεί να πάρει εκδίκηση, παρακινούμενος από το φάντασμα του νεκρού πατέρα του. Αποτέλεσμα; Μια ιστορία βουτηγμένη στο αίμα και το θανατικό, όπου κανένας από τους πρωταγωνιστές στο τέλος δεν επιβιώνει.

Και επειδή η πολιτική είναι ένας φαύλος κύκλος, δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο κείμενο να μην είναι πιο σύγχρονο παρά ποτέ. Διαπλοκές, σκάνδαλα, ίντριγκες. Το αέναο κυνήγι της εξουσίας! Ο Άμλετ ανάμεσα στα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σαν κείμενο, έχει δυο που ξεχωρίζουν. Το έργο δεν έχει καλούς και κακούς. Κάθε χαρακτήρας θεωρεί για τους δικούς του λόγους, πως κάνει το καλό, κάτω από το βαρύ πέπλο της εξουσίας. Το δεύτερο και ακόμα πιο παράδοξο, είναι πως ο Άμλετ δεν είναι ήρωας, όπως πολλοί θα βιάζονταν να τον χαρακτηρίσουν. Είναι ένας αντιήρωας! Ένας άνθρωπος της διανόησης, ο οποίος φοβάται να δράσει. Γνωρίζει το φαύλο σύστημα που τον γέννησε, μπορεί να θέλει να δράσει, αλλά αυτή η πράξη μοιάζει σχεδόν απρόσιτη.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, ηθοποιός με μεγάλη πορεία σε θέατρο και tv, θα αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Το μόνο που μένει, είναι να δούμε αν θα φανεί αντάξιος του σκεπτόμενου, όσο και σκοτεινού ήρωα μας. Δυστυχώς πλέον, «ο κόσμος γέρνει, γκρεμίζεται». Η αγάπη δεν έχει χώρο σε αυτόν. Μόνο η επιβίωση. Με τον οποιονδήποτε τρόπο…


Πηγή: downtown.gr