Η χοροθεατρική ομάδα που μας χάρισε μερικές από τις πιο συναρπαστικές βραδιές των τελευταίων χρόνων παρουσιάζει το «Europium» σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Όποιος είδε την παράσταση του «Kireru» στη Στέγη το 2012 γνωρίζει πέντε πράγματα για τους RootlessRoot, τη χοροθεατρική ομάδα που ίδρυσαν η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006. Γνωρίζει δηλαδή πως η δουλειά τους είναι ένας σφιχτοπλεγμένος ιστός στον οποίο συνυπάρχουν η ερευνητική διάσταση, η ψυχολογική εμβάθυνση, η μελέτη των πολιτιστικών μύθων, η σωματική έκφραση και ο αυτοσχεδιασμός. Γνωρίζουν επίσης πως κάθε νέα παράστασή τους είναι μια αλληλουχία εκπλήξεων, όχι μόνο λόγω των επώνυμων συνεργασιών της ομάδας με πασίγνωστους δημιουργούς από τους χώρους της μουσικής, του χορού, των εικαστικών και του θεάτρου, αλλά κυρίως λόγω των θεμάτων με τα οποία επιλέγει να ασχοληθεί η ομάδα και της απλότητας των εκφραστικών μέσων που υιοθετεί.

Το «Europium», η νέα δουλειά των RootlessRoot που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είναι μια παράσταση για τις ιστορίες που διαμόρφωσαν την σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ιστορίες πραγματικές και φανταστικές που συγκροτούν ένα εύθραυστο σύνολο το οποίο συμβολίζεται από το φανταστικό χημικό στοιχείο Ευρώπιο. Το στοιχείο αυτό είναι ασταθές, μεταβάλλεται εύκολα και το φαινόμενο της ανταλλαγής ιόντων του ονομάζεται «ανωμαλία αρνητικού ευρωπίου».

Στο επίκεντρο της σκηνικής δράσης της ομάδας βρίσκεται μια ξύλινη σχεδία, αναφορά σε ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη στις 5 Ιουλίου του 1816 όταν το πλοίο Μέδουσα προσάραξε σε αμμώδη ύφαλο ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής. Οι 147 επιβαίνοντες στο πλοίο βρήκαν προσωρινά σωτηρία σε μια πρόχειρα κατασκευασμένη σχεδία. Όμως όλοι, με εξαίρεση 15 άτομα, πέθαναν στις 13 ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον τυχαίο εντοπισμό της σχεδίας, οι περισσότεροι από βίαιο θάνατο. Οι ελάχιστοι επιζήσαντες υπέφεραν από πείνα και αφυδάτωση ενώ, όπως βεβαιώθηκε, για να επιβιώσουν είχαν φάει τους νεκρούς συνεπιβάτες τους.

Τα αίτια της τραγωδία ήταν αφενός η ανικανότητα του πλοιάρχου ο οποίος είχε πάρει τη θέση χάρη στις γνωριμίες του και, αφετέρου, η βία που ξέσπασε ανάμεσα στους ναυαγούς με συνέπεια να καταλήξουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο.

Το «Europium» είναι συμπαραγωγή της Στέγης με το φινλανδικό JoJo – Oulu DanceCentre και παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο της φινλανδικής πόλης Ούλου.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Λίντα Καπετανέα – Jozef Fruček

Visual Concept – Σχεδιασμός Σκηνικού: Jozef Fruček

Moυσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης

Δραματουργία: Martin Kubran

Sound Engineer: Χρήστος Παραπαγκίδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου

Κοστούμια: Isabelle Lhoas

Ερμηνεύουν: Μanuel Ronda, Jacob Ingram Dodd, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα

«Europium» από τους RootlessRoot, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: (ολόκληρο) 10, 15, 18 και 28 €, (μειωμένο) 8, 11, 14 και 22 €,  Ζώνη ΤετARTης 7 €,  Άνεργοι - ΑμεΑ 5 €. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800.