Ένα σπάνιο χειρόγραφο του Αγίου Όρους πρόκειται να συντηρηθεί, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ), που ενέκρινε τη μελέτη συντήρησης του κώδικα αρ. 602 «Οκτάτευχος», ο οποίος ανήκει στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για χειρόγραφο περγαμηνό κώδικα, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα και περιλαμβάνει έξι από τα οκτώ βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης (Λευιτικό, Αριθμοί, Δευτερονόμιο, Ιησούς του Ναυή, Κρίται και Ρουθ), ενώ πιθανόν τα δύο πρώτα βιβλία της Γενέσεως και της Εξόδου να περιέχονταν σε ξεχωριστό τόμο.

Ο κώδικας, που περιέχει πλούσια εικονογράφηση με 162 μικρογραφίες, οι οποίες συχνά στολίζουν και τις δύο πλευρές του φύλλου, επανασταχώθηκε τον 20ό αιώνα, οπότε οι αυθεντικές ξύλινες πινακίδες αντικαταστάθηκαν με νέες από πεπιεσμένο χαρτόνι.

Έχει 469 σελίδες, διαστάσεις 34,5Χ11,5Χ24,5 εκατοστά και αποτελείται από 61 τεύχη, τετράδια τα περισσότερα. Στη ράχη του σώματος υπήρχαν αύλακες από την αρχική στάχωση, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην καινούργια ως σταθμοί ραφής, όπου εισήλθε σπάγκος.

Ο κώδικας εμφανίζει πολλά προβλήματα, όπως επικαθήσεις και ρύπους, απώλειες στην περγαμηνή, κηλίδες από κερί, υγρασία, οξύτητα και ψαρόκολλα, σχισίματα, οπές, συρρικνώσεις και παραμορφώσεις στην περγαμηνή, οξείδωση και σκλήρυνση της ψαρόκολλας που εφαρμόστηκε στη ράχη του σώματος, εμφάνιση μυκήτων.

Η μελέτη που εγκρίθηκε προτείνει να γίνουν επεμβάσεις συντήρησης, όπως φωτογράφηση όλων των φύλλων του κώδικα, αφαίρεση μεταγενέστερης βιβλιοδεσίας, αισθητική αποκατάσταση, αποσυρρίκνωση της περγαμηνής (επιπεδοποίηση) και επαναστάχωση με νέα βιβλιοδεσία βυζαντινού τύπου.