«Με τη μετακίνηση της εθνικής οδού πρέπει να μετακινηθεί και το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες εγγύτερα στην Εθνική Οδό…». Την άποψη αυτή καταθέτουν επώνυμοι πολιτικοί, διερχόμενοι από την περιοχή με επιστολές προς το δήμαρχο της Λαμίας. "Για μας δεν μπαίνει θέμα μετακίνησης του μνημείου, αλλά θέμα εκπλήρωσης ενός Εθνικού χρέους συνολικά προς την περιοχή των Θερμοπυλών..." απαντά ο δήμαρχος της Λαμίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, τονίζοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν είναι στις σκέψεις του δήμου αλλά και της αρχαιολογικής υπηρεσίας η πιθανότητα μετακίνησης του μνημείου, αλλά αντίθετα η ενίσχυση της σήμανσης επί της Εθνικής οδού Λαμίας - Αθηνών έτσι ώστε να φτάνουν μέχρι το μνημείο οι επισκέπτες που θα ήθελαν να δουν την περιοχή.

Πρόκειται για μια λεκτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα και η οποία απασχόλησε τελευταία και το δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας που υιοθέτησε την άποψη του δημάρχου και σε καμιά περίπτωση δεν έγινε αποδεκτή η πιθανότητα μετακίνησης του μνημείο του Λεωνίδα εγγύτερα στην Εθνική οδό.

 Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζουν οι επώνυμοι επιστολογράφοι προς τον δήμο της Λαμίας «η Θερμοπύλες είναι απομονωμένες πλέον» καθώς έχουν συνδυάσει την διέλευση της Εθνικής Οδού μπροστά ακριβώς από το μνημείο.

«Τώρα πλέον υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης. Μπορεί να ανασάνει και να αναδειχθεί…» υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Λαμίας απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι «από τη στιγμή που απομακρύνθηκε η εθνική οδός από το μνημείο στις Θερμοπύλες η επισκεψιμότητα έχει περιοριστεί και δεν αποτελεί κίνητρο για τον διερχόμενο να σταθμεύσει στις Θερμοπύλες» όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν. Από την πλευρά του δήμου απαντούν πως «παράλληλα με το μνημείο και την συνολική αναβάθμιση του χώρου, που πρέπει να γίνει, έχει δημιουργηθεί το καινοτομικό μουσείο των Θερμοπυλών που λειτουργεί δίπλα ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο. Οι διερχόμενοι αλλά και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα με σύγχρονα προβολικά συστήματα να «δουν» τη μάχη των Θερμοπυλών με την χρήση της τεχνολογίας».

«Με το Καινοτομικό Μουσείο προσπαθήσαμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην περιοχή των Θερμοπυλών όπως άλλωστε έχουμε υποχρέωση. Για μας δεν τίθεται θέμα μετακίνησης αλλά θέμα ανάδειξης του μνημείου και συνολικότερα του αρχαιολογικού χώρου. Για μας υπάρχει θέμα ανάδειξης στο «μονοπάτι του Εφιάλτη» και όλη αυτή η αρχαιολογική περιοχή να συνδεθεί με την αρχαία Ανθήλη όπου ήταν και ο χώρος των αμφικτιονιών…» υπογραμμίζει ο δήμαρχος της Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς θεωρώντας πως οι προτάσεις για τη μετακίνηση του μνημείου είναι «ευκαιριακές και σε αντίθετη κατεύθυνση από την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου συνολικά».